Кирил Петков
На снимката: Кирил Петков

„Това е начинът за истинска диверсификация. Проекти като „Турски поток“ нямат общо с диверсификацията. Тук вече имаме алтернативно трасе за газ“. Това заяви пред журналисти днес премиерът с оставка Кирил Петков от Стара Загора, където инспектира междусистемната газова връзка Гърция-България. Той съобщи, че газовата връзка с Гърция вече работи и ще бъде официално открита на 7 юли от него и премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. Петков коментира и заплахата от руския посланик у нас Посолството на Русия в България да бъде закрито, като заяви, че посланик Митрофанова няма право да поставя условия на независима България.

Междусистемната газова връзка Гърция-България, чието завършване правителствата на ГЕРБ упорито бавеха 12 години, свързва гръцката национална газопреносна система в района на Комотини (Гърция) с българската национална газопреносна система в района на Стара Загора. Повече по въпроса какви възможности дава интерконекторът – четете ТУК

„Днес видяхме абсолютно физически завършена линия. Оттук нататък предстоят само софтуерните тестове и документацията. Днес е 1 юли. Нашето обещание беше, че до 1 юли това ще се случи физически и то се случи“, заяви Петков.

„Това е начинът за истинска диверсификация. Проекти като „Турски поток“ нямат общо с диверсификацията. Тук вече имаме алтернативно трасе за газ. Азерският газ е в пъти по-евтин от газа на „Газпром“. Радвам се, че това, което видях днес, са 42 пълни бара, работещи, функциониращи“, каза още той.

Пробният трансфер на азерски газ от Гърция за България по интерконектора Комотини-Стара Загора започна на 19 юни, а по думите на премиера днес интерконекторът вече работи.

„Аз съм изцяло зад Асен Василев“

От Стара Загора Петков коментира и последните вътрешнополитически въпроси.

„Няма пост или позиция, по-важна от това да спасим България от криза“, каза той. Повод за думите му беше предложеният днес нов кандидат за министър-председател при евентуално сформиране на ново правителство в рамките на 47-тия Парламент – Асен Василев.

По думите му кабинетът ще се реди следващата седмица. Премиерът нито отрече, нито потвърди, че ще е министър в бъдещото правителство.

„Аз съм изцяло зад Асен Василев и неговата номинация. „Продължаваме промяната“, заедно с коалиционните партньори, които решат да бъдат с нас, и независимите депутати, които се престрашат, ще продължим това, което започнахме“, посочи той.

„Няма опасност за каквото и да е било. Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората“

Изгонването на 70 руски дипломати беше причината БСП да прекратят преговорите си за правителство с „Продължаваме промяната“, докато кандидат за премиер е Кирил Петков. това наложи издигането на нова кандидатура – тази на Асен Василев. Повече четете ТУК

Руските дипломати обаче ще напуснат страната ни, а посланикът на Русия у нас Елеоноrа Митрофанова ще предложи на ръководството на Русия закриването на дипломатическата мисия у нас. Повече четете ТУК

„Нито един дипломат не трябва да си позволява да поставя ултиматуми на България“, заяви той.

Конкретно думите на Митрофанова, че ще предложи закриване на руското посолство у нас, Петков коментира така: „Смятам, че г-жа Митрофанова трябва да спре да се изявява по медиите. Дипломатическите отношения трябва да продължат. Никоя държава обаче не трябва да си мисли, че нечии дипломат може да поставя условия на една независима свободна България от днес за утре“.

„Моята молба към руското правителство е да оттеглят тази нота и този тип заплахи да бъдат коригирани, а на г-жа Митрофанова да се направи забележка, че няма право да слага на линията на отношението между двете държави“, каза още той.

„Няма опасност за каквото и да е било. Г-жа Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората. Мисля, че от МВнР на Русия ще ѝ кажат да смегчи този тон“, смята премиерът в оставка.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук