Нептун
Учените откриха планета, подобна на Нептун около близка звезда

Астрономи откриха новородена планета, сходна по размер и свойства на Нептун, в съзвездието Микроскоп. Това е първата планета от такъв род в непосредствена близост до Земята, съобщава „Нейчър“.

„Звездата на AU в съзвездието Микроскоп е сравнително малка, тя е с приблизително половината от размера на Слънцето. Такива светила са много активни поради мощните магнитни полета. Това може да обясни защо са били необходими почти 15 години, за да се открие планета в близост до нея“, казва един от авторите на откритието, планетологът от университета в Монреал (Канада) Джонатан Гание.

Звездата AU започнала да привлича вниманието на учените през 2003 г., когато астрономите получили първите снимки на този обект и открили, че това е новородена звезда, разположена близо до Земята, на разстояние около 32 светлинни години. Интересът към нея се дължи на факта, че това новородено червено джудже все още е заобиколено от диск от газ и прах, обърнат към нас „в профил“.

Тази ситуация позволява да се наблюдава как формата му се променя с течение на времето, както и да се определи естеството на движението на материята в нея. Например преди пет години европейските астрономи открили, че по повърхността на този диск непрекъснато се движат вълни, съществуването на които не е било част от теориите за образуването на звезди и планети.

Няколко години след началото на подобни наблюдения с наземния телескоп IRTF, канадските астрономи открили няколко намеци за съществуването на поне една планета в околностите на AU.

Учените са получили необходимите допълнителни данни, като са използвали две орбитални обсерватории на НАСА – оптическият телескоп TESS, предназначен да открива планети по транзитен метод, както и инфрачервената обсерватория Spitzer. Комбинирайки наземни и космически наблюдения, Гание и неговите колеги не само потвърдили съществуването на планетата в червеното джудже, но и били в състояние да изучат нейните свойства.

Оказало се, че тази планета е сред така наречените „горещи Нептуни“ – светове, подобни по размер и свойства на едноименния газов гигант в Слънчевата система, но разположени много по-близо до техните звезди.

По-специално, планетата AU Microscopii b прави едно завъртане около червеното джудже само за девет непълни дни, а масата й е около 50 пъти по-голяма от тази на Земята и пет пъти по-малка от тази на Юпитер. Тя е разположена вътре в газо-прашния диск, който заобикаля червеното джудже, което учените предполагат, че може да обясни защо следи от нейното съществуване не са открити през последните години и десетилетия.

Откриването й, според Гание, е особено важно за учените, тъй като астрономи никога досега не са откривали новородени планети в околностите на близки до нас звезди. Това ще позволи в бъдеще да се проучат подробно атмосферата и други свойства на AU Microscopii b, използвайки наземни и орбитални телескопи. Това от своя страна ще даде на астрономите много отговори за процеса на формиране на газовите гиганти и земноподобните планети и тяхното взаимодействие с протопланетарния диск.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!