реакторите на Белене
"Белене" няма да го бъде, по-добре да продадем реакторите.

Проектът АЕЦ “Белене“ не е спрян и конкурсът продължава. Това заявиха от Министерството на енергетиката пред БГНЕС. Площадката за втората ядрена централа не се нуждае от нов лиценз, допълниха от Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/. Коментарът е по повод информация на сайта Euractiv.bg., в която се твърди, че бъдещото изграждане на втората атомна централа се нуждае от нов лиценз.

Становището на АЯР

Площадката на АЕЦ „Белене“ е отдавна одобрена и няма проблеми с изпълнението на конкурса. Европейската комисия няма правомощията да издава подобни становища по отношение на проекта, това е в правомощията на националния регулатор, коментира председателят на АЯР Лъчезар Костов. Неговият заместник Борислав Станимиров допълни, че от гледна точка на АЯР площадката за АЕЦ „Белене“ е одобрена през 2004 г. и няма нужда от ново прелицензиране. Що се отнася дали е необходим нов ОВОС, това може да каже ресорното екоминистерство.

На 18 юни стана известно, че трима от големите участници в проекта за АЕЦ „Белене“ са обединили своите усилия. Това са руската държавна корпорация “Росатом”, френската „Фраматом“ и американската „Дженерал Електрик“.

Държавните активи включват лицензирана площадка

По-рано министърът на енергетиката Теменужка Петкова бе обявила, че държавата ще участва в проекта за АЕЦ „Белене“ единствено с активите, които притежава. „Те са сериозни. Притежаваме оборудване, лицензирана площадка. Ние ще участваме с апорт на тези активи“, уточни тя.

През 2018 г. парламентът даде мандат на правителството да предприеме действия по реализацията на проекта на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, корпоративна гаранция или сключване на договор за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. Според направените изчисления стойността на проекта възлиза на около 10 млрд. евро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук