АЕЦ
Площадката на АЕЦ "Белене" изисква ново лицензиране, според ЕК

Лоша новина дойде от ЕК за министър Теменужка Петкова и безоблачния ход на проекта „Белене“. След много месеци спекулации по въпроса дали новият проект за Втора атомна ще използва стория си лиценз на площадката, вече изглежда ясно, че това няма да се случи, след като от дирекция „Енергатика“ на Еврокомисията потвърдиха, че е нужно ново лицензиране за проекта. Това отпреди 13 години вече не е актуално, съобщи EURACTIV.

Българското участие в проекта

На 18 юни властите в София обявиха, че руската държавна корпорация “Росатом” е постигнала споразумение за сътрудничество с Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ “Белене” в България.

Теменужка Петкова
на снимката: Министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Енергийният министър Теменужка Петкова каза, че българската държава ще участва в проекта за АЕЦ “Белене” със „сериозните“ активи, които притежава. Това по нейни думи е оборудване и лицензирана площадка. „Ние ще участваме с апорт на тези активи“, посочи тя.

Категорично: НОВ ЛИЦЕНЗ

В сряда (24 юли) обаче EURACTIV получи потвърждение, че Европейската комисия не смята площадката на АЕЦ “Белене” за лицензирана.

В писмо до адвокат Албена Белянова, която беше сезирала Eврокомисията за нередности в процедурата за избор на стратегически инвеститор на централата, Масимо Гариба, и.д. заместник-генерален директор от генерална дирекция „Енергетика“, припомня, че планираният нов инвeстиционен проект трябва да е предмет на изцяло ново лицензиране. Това, което е направено преди 13 години, не е актуално.

ЕК посочва, че поканата за заявяване на интерес, не може да се разбира като средство за подбор на икономически оператор, който сам би извършил строителните работи или предоставил услугите или доставките, свързани с изграждането на АЕЦ „Белене“. Причината е, че това би могло да представлява заобикаляне на директивите на ЕС относно обществените поръчки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук