Глобалната пандемия на коронавирус предизвика икономическа „криза като никоя друга“, като сви световния БВП с 4,9 процента през тази година и изтри 12 милиарда долара за две години, съобщи МВФ в сряда.

Спирането на бизнеса в световен мащаб унищожи стотици милиони работни места, а големите икономики в Европа са изправени пред двуцифрен срив, предаде АФП

Несигурност за възстановяването

Перспективите за възстановяване след пандемията – подобно на самите прогнози – са потопени във „всеобхватна несигурност“ предвид непредсказуемия път на вируса, заяви МВФ в актуализираната си световна икономическа прогноза.

„Пандемията COVID-19 имаше по-отрицателно въздействие върху активността през първата половина на 2020 г., отколкото се очакваше, и възстановяването се очаква да бъде по-постепенно, отколкото беше прогнозирано преди“, предупредиха от фонда.

Докато предприятията се отварят в много страни и в Китай се наблюдава по-голям спад в активността от очакваното, втора вълна от вирусни инфекции заплашва прогнозата, се казва в доклада.

БВП може да се възстанови другата година

Очаква се световният БВП да се възстанови с едва 5.4% през 2021 г. и само ако всичко върви добре, предупреди МВФ.

Главният икономист на МВФ Гита Гопинат каза, че според настоящите прогнози кризата ще унищожи 12 трилиона долара за две години и предупреди, че „ не сме излезли от трудното положение”.

„Съществената съвместна подкрепа от фискалната и паричната политика трябва да продължи засега“, заяви Гопинат в публикация в блога.

Трайни белези върху заетостта, бизнеса и търговията

Спадът е особено вреден за страните и домакинствата с ниски доходи и заплашва да застраши напредъка, постигнат в намаляването на крайната бедност, заяви в доклада си кризисният кредитор от Вашингтон.

Фондът направи драстични ревизии надолу на повечето прогнози за април, направени в първите дни на пандемията, а икономистите от МВФ се опасяват, че коронавирусът ще остави трайни белези върху заетостта, бизнеса и търговията.

САЩ и Китай

Щетите са зашеметяващи и по-широко разпространени от всеки спад през последните десетилетия. Рецесията в много големи икономики ще бъде повече от удвоена, отколкото след световната финансова криза през 2009 г., която се случи, когато основни развиващи се икономики като Китай, Индия и Бразилия процъфтяваха.

Китай ще излезе ръст от един процент тази година, което е единствената положителна цифра в дългия списък от ключови икономики, които МВФ проследява.

Европа

САЩ ще се свият с осем процента, а Германия с малко по-малко, докато Франция, Италия, Испания и Великобритания ще претърпят двуцифрени контракции. Япония ще се справи малко по-добре със спад от едва 5,8 процента, според прогнозите.

МВФ посочи данните на Международната организация по труда, според които над 300 милиона работни места са били изгубени през второто тримесечие на годината.

МВФ също предупреди за опасностите, породени от влошаването на отношенията между и в рамките на страните, използвайки примера за отношенията Китай-САЩ.

На фона на несигурността има вероятност рецесията да бъде по-малко тежка от прогнозата, се казва в доклада.

„Негативните рискове обаче остават значителни“, предупреждава МВФ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук