Атанас Пеканов
На снимката: Атанас Пеканов

Европейската комисия е върнала представения от България Национален план за възстановяване и устойчивост със забележки.  Според служебния вицепремиер Атанас Пеканов това не е притеснително.

„Обратната връзка от ЕК за плана за възстановяване не ни изненадва и не ни притеснява. България всяка година получава препоръки от ЕК, миналата година има 34“, заяви вицепремиерът по време на блиц контрола в парламента.

По думите му в Плана има 57 проекта и 46 реформи.

„Получили сме обратна връзка, в която има два големи въпроса и технически такива по отделните реформи, например – кога ще бъде въведен този закон – нещо, което не можем да кажем отсега”.

Големите два въпроса са в сферата енергетиката и върховенство на закона.

„Не е вярно, че има голяма критика към сектор „Енергетика”. Напротив, там имаме голям прогрес. Имаме обаче наши червени линии. От ЕК упорстват за още реформи, една от тях е в Българския енергиен холдинг Българския енергиен холдинг (БЕХ)– нещо, което служебен кабинет не може да поеме като ангажимент и преговорите продължават”, обясни той.

По отношение на върховенството на закона – Пеканов посочи, че е свършена добра работа. Необходимо е да бъде създадена фигура, която да контролира главния обвинител.

“Правосъдното министерство предложи механизъм за критиката, която от години получаваме в годишния доклад, а именно за липсата на отчетност на главния прокурор, зададени са механизми как това да се адресира, като тук предстои са се изчисти в технически детайл самият механизъм как да се избира такова лице, което да може да разследва главния прокурор“.

Пеканов каза още, че служебното правителство не иска да връзва ръцете на следващия парламент и правителство.

Изказването на вицепремиера по еврофондовете Атанас Пеканов бе провокирано от въпрос на депутата от БСП Драгомир Стойнев.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук