Атанас Пеканов
На снимката: Атанас Пеканов

За таван на цените все още не можем да говорим, живеем в пазарна икономика и все още вярваме в конкуренцията и пазара. Това коментира по бТВ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Според него с приемане на еврото по-лесно и прозрачно биха се следили цените на храните.

„С влизането в еврозоната ще имаме по-добра прозрачност и по-добра сравнимост на цените, и повече натиск някои цени да падат, обясни той.

„Такива резки и агресивни мерки все още не сме тръгнали да предприемаме. Първите стъпки, които служебният кабинет прави сега, са по линия на търговските вериги. Първите стъпки са т.нар. меки мерки. Имахме много разговори с търговските вериги, разговори с работодателските организации“, каза още вицепремиерът.

Той припомни, че е имало много помощи за бизнеса в България, като отчасти те са били, за да се усмири инфлацията.

„Търговските вериги ще трябва да предприемат мерки, защото не е нормално в повечето европейски столици млякото да е едно евро, във Вашингтон млякото да е един долар, а тук да е 3,60 лв.“, каза Пеканов.

„Първият ни подход бе да обсъдим този проблем с търговските вериги. Вторият е повече информация за гражданите. А третият е активизиране на регулаторите“, посочи Атанас Пеканов.

В Комисията за защита на потребителите се подават сигнали при различни видове спекула. А в Комисията за защита на конкуренцията – ако има координирани действия и някакъв картел, припомни той.

„Ако няма действия от страна на търговските вериги, има инструменти на държавата, включително с различните видове помощи. Може би през новата година трябва да се поставят някои условия по линия на енергетиката, но и по линия на цените. Тези сектори, които не прехвърлят намаляването на дадени енергийни ресурси към крайните си стоки, може би трябва да се намалят помощите за тях“, каза Атанас Пеканов.

Далеч сме още от покриването на критериите за влизане в еврозоната, особено по отношение на инфлацията. Ние не ги покриваме с 4%, посочи още той.

За повече икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук