Гърция острови

Епидемиологичните данни за някои гръцки острови не оправдават решението на Великобритания и Нидерландия да ги включат в карантинен списък за туристите. Това заяви ръководителят на гръцката гражданска защита Никос Хардалиас, цитиран от портала „Тalking Greece“. По-конкретно, той говори за островите Тинос, Серифос и Закинтос.

Снощи, Хардалиас заяви за Тинос и Серифос, че не разполагат с епидемиологични данни, свързани с тези два острова, за да поставят властите в готовност за въвеждане на извънредни мерки. Той добави, че не знае какво е довело до конкретните мерки, предприети от Англия по отношение на тези острови.

„Нашите епидемиологични данни по отношение на местното население или почиващите не потвърждават тези на британските власти. Нямаме никаква тревожна епидемиологична картина, а ако имаше такава, правителството ни щеше да вземе мерки“, добави той.

Обосновавайки решението на Гърция ресторантите, баровете, клубовете и кафенетата да бъдат затворени в полунощ в няколко региона на остров Закинтос, Хардалиас заяви, че такава мярка „спасява животи“ – дори и туристите да се тълпят след това.

Той обаче отбеляза, че мерките, предприети от Великобритания и Нидерландия, целят да защитят собственото им население.

Като даде за пример остров Закинтос, където туристите се тълпят след полунощ, той подчерта, че събирането на хора след полунощ потвърждава избора на правителството да затвори ресторанти, барове и клубове.

„Ако не бяхме наложили такава мярка, цялата тази ситуация под въздействието на алкохола щеше да разпространи коронавируса сред местното население“, каза Хардалиас.

Той заяви, че мярката ограничава разпространението на вируса, тъй като той остава в рамките на идентифицираните клъстери и предотвратява разпространението на вируса в по-широката популация.

„Тези клъстери могат да действат като мултипликатори на вируса в общата популация. Нашата цел е и беше да намалим максимално контактите и струпването и смесването на групи туристи и местно население. Искаме да ограничим контактите на клъстерите с другите и да не позволим неконтролирано предаване на коронавируса. И това изглежда е постигнато”, каза Хардалиас.

Той добави, че тестовете, проведени на Закинтос, показват малък брой случаи на инфекция.

Вчера Нидерландия постави всички гръцки острови в опасния „оранжев“ списък за пътувания.

В същото време властите в Лондон разпоредиха пристигащите от островите Лесбос, Тинос, Серифос, Миконос, Санторини, Крит и Закинтос да прекарат 14 дни в самоизолация, когато кацнат на британска територия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук