Zaev_Tsipras
На снимката: премиерите на Гърция и Македония Алескис Ципрас /ляво/ и Зоран Заев

Когато международно споразумение бъде ратифицирано, то не може да бъде променено, заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас на днешния редовен брифинг. Така той отговори на журналистически въпрос относно изявление на гръцки министър, че Гърция, когато получи възможност, ще се опита да промени частите от Преспанското споразумение, свързани с националността и езика в РС Македония.

Докато беше в опозиция, управляващата партия „Нова демокрация“ изразяваше несъгласие с подписването на договора, а съпротивата в Гърция срещу него бе част от причините за падането от власт на „Сириза“ и премиера Ципрас. Както очакваха много анализатори обаче, след вземането на властта договорът остана и намеренията за ревизия се изпариха, тъй като той е удобен не само за Скопие, но и за Атина.

„Официалната позиция на правителството многократно е заявявана, че когато международно споразумение бъде ратифицирано, то не може да бъде променено. След като това споразумение бъде ратифицирано, то дава резултати и това, което виждаме, е, че можем да имаме последователно прилагане на споразумението и както многократно казахме – както в двустранни контакти, така и в рамките на преговорите за интеграция – ще направим всичко необходимо. за да защитим нашите интереси в процеса на отваряне или затваряне на преговорните глави“, каза Пецас.

Договорът от Преспа стана факт на 17 юни 2018 година, когато външните министри на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс, заедно с посредника на ООН Матю Нимиц и в присъствието на висши представители на международната общност поставиха своите подписи на договора между двете страни за решаване на спора за името. Той предвижда „erga omnes“ /за всякакви случаи/ име за западната ни съседка да бъде Република Северна Македония. Министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас също присъстваха на подписването в село Нивици от гръцката страна на Преспанското езеро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук