Гърция отново настоя да има промяна в конституцията на Македония след смяната на името на държавата, съобщават гръцки медии. Според говорителя на гръцкото правителство Димитрис Санакопулос промените са необходими, тъй като след време може да се окаже, че „конституционният съд на съседната държава може да отсъди, че Заев не е имал компетенцията да подпише конкретният договор“.

„За съставно име ерга омнес, за цялостна употреба, при всеки случай е необходима ревизия на конституцията, поне по отношение на конституционното име. При това положение промяната на конституцията е необходима поне в това отношение. За останалите детайли ще се разговаря и на техническо ниво за това доколко подлежи на тълкуване конституцията на съседна държава, което би могло да се разглежда като иредентистко, но това е свързано с тълкуването.“, заяви говорителят на гръцкото правителство Димитрис Санакопулос.

Санакопулос разкри, че проектът за споразумение все още е в етап на разработване от гръцката страна, а за предоставянето му на Македония ще бъде официално обявено от гръцкото външно министерство.

Социологическо проучване, проведено в Македония пък сочи, че 63% от гражданите на страната подкрепят усилията на македонското правителство за разрешаването на спора с името. Повечето македонски граждани смятат Гърция за приятелска страна. 41% отговарят положително на този въпрос, на обратното мнение са 33%, а 26% – нямат позиция.

Македонците подкрепят и членството на страната в НАТО и Европейския съюз. На тази позиция са съответно 71% и 83% от анкетираните граждани. Противоположна позиция споделят само 8% и 6% съответно.

Това сочат данните от анкетата, проведена от Международния институт за близкоизточни и балкански изследвания в Любляна. Социологическото проучване е направено в периода от 19 до 28 февруари с участието на 998 души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!