самолет, полет

Рекордна годишна загуба от 84 милиарда долара ще понесе авиоиндустрията заради кризата с коронавируса прогнозира Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитирана от Ройтерс.

“2020 г. ще бъде запомнена като най-лошата година в историята на авиационната индустрия“, заяви изпълнителният директор на IATA Александър де Жуниак.

От асоциацията очакват въздушния пътнически трафик да нарасне с 55 процента през следващата година. Въпреки това ще остане 29% под нивата на 2019-та година.

IATA прогнозира още 15,8 милиарда щатски долара удар за индустрията през 2021 г. Така общо загубите, дължащи се до голяма степен на пандемията, ще достигнат около 100 милиарда долара, тъй като възстановяването на трафика остава далеч от нивата от преди кризата, а авиокомпаниите намаляват тарифите, за да привлекат пътници.

Дори и на пазарите, където честотата на заразяване от COVID-19 рязко е спаднала, авиокомпаниите все още се сблъскват с продължаващите ограничения при пътуване и предпазливостта на потребителите.

IATA призовава правителствата да се въздържат от карантинни мерки, които възпират повечето пътувания, като се аргументира, че мерките за безопасност на борда са адекватни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук