Парламентарната комисия по въпросите на младежта и спорта ще обсъди на първо четене новите предложения за промени в Закона за хазарта.

Законопроектите са два – по един на всеки от коалиционните партньори от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Предложението на ГЕРБ

Законодателната инициатива на ГЕРБ отразява тяхното вече заявено намерение за преструктуриране на Държавната комисия за хазарта в агенция (ДКХ). Според финансовия министър Владислав Горанов комисията е допуснала огромни пропуски в дейността си и е третирала „благоприятно хазартни фирми”, свързани с бизнесмена Васил Божков, от което са произлезли щети за бюджета в размер на около 700 мил. лева.

ГЕРБ иска да бъде направена нова агенция към Министерския съвет, което ще позволи на правителството да осъществява надзор върху свързаните с него дейности.

Комисията по хазарта и сега е подчинена на министъра на финансите.

Вносителите се надяват, чрез промяна в структурата на хазартния регулатор и превръщането му от колегиален в едноличен орган, да осигурят бързина за развиващите се производства и персонализиране на отговорността при вземането на решения.

Предложенията на ГЕРБ предвиждат също разширяване на обхвата на хазартните игри, които може да организира Държавно предприятия „Български спортен тотализатор“.

Освен традиционната лотария, то ще може да организира вече и числови и лотарийни игри, моментна лотария, залагания върху резултати от спортни състезания, както и върху надбягвания с коне и кучето.

„Националната лотария” на Васил Божков осъществяваше именно моментни лотарийни игри. Но с промените в Закона за хазарта те бяха национализирани.

Предложението на „патриотите”

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов настоява казина и игрални зали да има единствено в хотели, категоризирани с 5 звезди, в националните курортни комплекси, както и на не повече от 20 километра от граничните пунктове на страната.

Предложението им предвижда 5-годишен гратисен период. Предвидено е да влезе в сила от 2025 г. и е аргументирано с необходимостта от преодоляване на разрастващата се хазартна зависимост.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!