Лидерът на НФСБ Валери Симеонов анонсира нови предложения за промени в Закона за хазарта, с които според него ще бъде направена втората крачка срещу „пандемията хазартна зависимост”.

„Вчера в деловодството на Народното събрание с моите колеги внесохме законопроект, който подготвяме от доста време. Той е втората стъпка, която сме ви обещали, че ще предприемем срещу пандемията хазартна зависимост. Успоредно с коронавируса, България продължава да е потърпевша от тази болест, наречена хазартна зависимост. Прекалено широко са разпространени във всички български градове всякакви зали, които упражняват и предлагат хазарт. Това са основно казина, бинго, игрални зали“, каза Симеонов.

Хазартни зали само в хотелите и курортите

НФСБ предлага хазартните зали да бъдат концентрирани единствено в националните курорти (най-много до 10), в петзвездните хотели и по граничните пунктове.

„Обмислили сме всичко. Гледаме да не ощетим, когото и да било. Просто невероятно елегантни и внимателни сме този път“, заяви още Валери Симеонов.

Да бъде премахната Комисията по хазарта

Той посочи, че ГЕРБ също подготвят законопроект за промяна в Закона за хазарта.

„Доколкото имам информация той е свързан по-скоро с цялостното преустройство и премахването на Комисията по хазарта. Обсъждали сме и тези наши предложения. Надявам се да бъдем подкрепени, защото това е едно естествено продължение на битката, която започнахме с бизнеса на Васил Божков. Тогава успехът беше постигнат буквално за няколко седмици“, заяви още лидерът на НФСБ.

Закриване на всички хазартни зали до 2025г.

Валери Симеонов заяви още, че предлага закриването на хазартните обекти да приключи до края на 2025 г

„Става въпрос за над 600 такива казина и игрални зали, които ще бъдат закрити поетапно. По естествен път ще бъдат затворени с изтичането на лиценза. Няма да бъдат подновявани техните лицензи. До края на 2025 г. да бъдат затворени абсолютно всички, независимо дали са им изтекли лицензите или не. Конкретно, ако се интересувате става въпрос за 638 обекта, като само за следващата година трябва да бъдат затворени 49 поради изтичане на лиценз“, изтъкна още Симеонов.

Той посочи, че трябва да има една плавност и постепенно приключване на тези обекти.

„Да дадем възможност на собствениците, които са направили инвестиции с милиони, все пак да имат възможност да пренасочат бизнеса си в друга посока и не на последно място естествено държавният интерес, който е тези постъпления да не се спират рязко, а да бъдат постепенно редуцирани“, допълни още Валери Симеонов.

Какви ще са загубите

На въпрос дали очаква реакция на бизнеса и какви ще са загубите, Симеонов отговори:

„Загубите сме ги пресмятали. Неслучайно сме дали срок 2025 г., тъй като тогава близо две трети от тези казина и игрални зали по естествен път ще изтекат лицензите им и те няма да имат право на юридически претенции“.

По думите му останалата част ще приключат до 2025 г., но те са използвали голямата част от своя лиценз.

„Те са реализирали съответно приходи, с които са могли да си възстановят инвестициите и съответно да работят на много сериозна печалба. Дали очакваме реакция на бизнеса, не бих определил този бранш като бизнес. Това си е скромни инвестиции и сериозни постъпления“, коментира още Симеонов.

Ударът по Васил Божков

На 29 януари 2020г. парламентът гласува предложенията на Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта, които на практика сложиха край на дейността на „Националната лотария” на Васил Божков.

Сименов защити законопроекта и според него, той е опит за ограничаване на неимоверното разпространение на лотарийните игри в нашата родина.

По думите му с промените се въвеждат по-строги мерки към най-разпространените игри – лотарийните.

„Целта на законопроекта е да преустанови тази съвременна пандемия, тази проказа, която уврежда здравето, имуществото и живота на закостенелите играчи“, посочи тогава Симеонов.

Гласуването в залата съвпадна с две показни акции – в Комисията по хазарта и в офисите на Васил Божков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук