коронавирус
коронавирус

Трима от четиримата автори на изследването за опасността от хидроксихлорохина при лечение на коронавируса оттеглиха подкрепата си за изследването, публикувано в медицинското издание The Lancet, предаде АФП.

Обрат

Проучването им повиши опасенията за безопасността на пациенти, лекувани с противомалрийното лекарство хидроксихлорохин при лечение на COVID-19.

Наборът от данни, използван в проучването, както и анализите на досиетата на пациентите, беше подложен на сериозна проверка през последните седмици, като десетки учени изразиха опасения относно автентичността на изводите, направени от изследователите в отворено писмо.

Единствено Сапан Дезай, който ръководи малко известна фирма, наречена Surgisphere, предоставила данните за изследването продължи да стои зад направените в него заключения.

СЗО също каза, че идроксихлорохинът не е ефикасен

На 22 май Световната здравна организация заяви, че ефективността на препарата против малария хидроксихлорохин не е доказана срещу COVID-19

Директорът на СЗО по извънредните ситуации Майкъл Райн обясни:

„Ние заявихме и по-рано, че до момента няма доказателства от рандомизирани контролни тестове за ефективността на хидроксихлорохин или хлорохин като лечение или профилактика на COVID-19”, заяви той.

Хидроксихлорохина е бил препоръчан за изследване, за да може да се използва в изключителни случаи в някои медицински заведения при строг контрол заради вероятността от странични ефекти при тежки случаи на COVID-19, по-специално при аритмия.

Франция го забрани

От 27 май френските лекари не могат да използват хидроксихлорохин за лечение на случаи на COVID-19, след като два френски консултативни органа заявиха, че лекарството може да представлява сериозен риск за здравето.

Използването на лекарството се оказа противоречиво, след като някои видни лекари и дори президентът на САЩ Доналд Тръмп започнаха да го подкрепят по време на епидемията от коронавирус, въпреки липсата на достатъчно опити за неговата ефективност.

Тръмп пие хидроксихлорохин

Преди седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че от седмица и половина приема лекарството хидроксихлорохин, съобщи Ройтерс.

Според думите му Тръмп започнал да взима базираното на хинин лекарство срещу малария по своя инициатива.

„Попитах лекарите дали мога да го пия и те ми казаха – ако искаш, давай.“, заяви Тръмп пред репортери.

Президентът каза още, че „има голяма вероятност хидроксихлорохина да има положително действие“.

Експерти обаче предупреждават, че хидроксихлорохин не трябва да се приема масово, защото има странични ефекти и може да изкара сърцето от ритъм.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!