Пандемията от коронавирус не е засегнала всички общности еднакво, като богатството се оказва основен фактор за различията. Стефани Хагърти от Би Би Си разглежда някои причини, поради които по-бедните хора са изложени в по-висока степен на риск от заразяване и дори смърт от Covid-19.

Разликата между бедните и богатите

С отслабването на ограниченията, кой ще е по-изложен на риск от заразяване с коронавируса? Различен ли е този риск за бедните и богатите?

Икономисти от Оксфордския университет доказаха пряката връзка между доходите и опасността от заразяване и дори смърт от COVID-19.

Колкото по-високоплатена е работата ви, толкова по-малък контакт имате с други хора. Ако доходите ви са високи, имате много по-голям шанс да работите от дома си. По този показател съществуват огромни разлики между отделните държави. Например само 5% от гражданите на държава като Мозамбик могат да работят от вкъщи. В Турция и Мексико този процент е 25, а в САЩ и Швеция той е 40%.

По-бедните са по-застрашени

По-бедните е по-вероятно да се придвижват с градския транспорт. Обратно – заможните се използват личните си автомобили и таксита – и така имат ограничени контакти с други хора. Поради тази причина шофьорите на таксита се считат за рискова група по света. Официалните данни на властите във Великобритания сочат, че смъртността от коронавируса при шофьорите на таксита е значително по-висока, отколкото при други групи от населението.

Колкото сте по-бедни, толкова по-голяма е вероятността да споделяте жилището си с много хора. Когато няколко поколения от едно семейство споделят общо жилище, шансовете заразата да бъде предадена на възрастните хора расте.

Различните болести

Астмата, диабетът и сърдечно-съдовите заболявания са рискови фактори при заразяване с коронавируса. А бедността е пряко свързана с появата и разпространението на тези заболявания.

В някои от най-тежко засегнатите от вируса страни като Индия, Бразилия и Мексико, тези които умират са по-млади, отколкото в икономически развитите страни. А в държавите със слаби и зле работещи здравни системи, само властимащите и богатите могат да си позволят лечение в чужбина.

Всички тези неравенства могат да бъдат заличени след появата на ваксината срещу COVID-19. Но остава въпросът: Кой ще я получат първи?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!