Докато зареждат, шофьорите ще могат да се тестват за алкохол
Снимката е илюстративна

Депутатите приеха създаването на „Държавна петролна компания“.

Това стана с гласуване на първо четене на промени в Закона за държавния резерв и военновременните запаси, които депутатите.

От гласувалите 148 народни представители, за бяха 143, 1 беше против, 4 се въздържаха.

Ще се направят 100 държавни бензиностанции

Идеята е на Министерски съвет и минава през промени в Закона за държавния резерв и военновременните запаси.

Засега се предвижда създаването на около 100 бензиностанции, които ще бъдат разположени върху земя, която е публична собственост – държавна или общинска, а за изграждането им няма да бъдат използвани пари от държавния бюджет, а привлечен капитал. Обектите за зареждане ще бъде съсредоточени на места, където други участници нямат интерес или където има няколко обекти със сходни или еднакви цени на горивото.

През тези бензиностанции ще се формирала реалната цена на горивото

„Идеята на тези бензиностанции не е само да формират цена на гориво, идеята е много по-мащабна от това, което си говорим целта ни е да изградим инфраструктура, целта ни е през тези бензиностанции да формираме една реална цена, а не когато стане такъв дисбаланс между цените и ни задават въпроси защо цената на горивата в България не пада, ние трябва да питаме всички и да чакаме 20 дни да получим отговор”, каза министърът на икономиката Емил Караниколов.

За монопола при данъчните складове

Той подчерта, че основната политика тук са данъчните складове.

„През данъчните складове ще влезат и повече участници, ще имаме повече и бензиностанции. Имайки повече участници, ще имаме по-добри цени, по-добра услуга и по-качествено гориво”, заяви той.

Само един депутат гласува против

След гласуването Румен Гечев каза, че като се присъединява към всички аргументи за евентуалните положителни ефекти на държавна собственост в този сектор, е гласувал против, тъй като е нарушен правилника Народното събрание.

„В мотивите на вносителите няма нито едно число. В момента вие подписахте празен чек, че ще се прави някаква фирма незнайно с колко пари, незнайно с какви икономически ефекти“, каза той.

БСП иначе подкрепи закона

Останалите депутати от БСП подкрепиха закона.

„Не крия, че имахме сериозни дебати в групата. Не крия, че отдавна сме коментирали, че държавния монопол е нещо ужасно, но по-ужасно от него е частния монопол. Чрез този закон държавата ще се опита да ограничи монопола на няколко много сериозни петролни структури в България, в също време предлагането на този закон е една негативна оценка на работата на регулаторите – на КЗК и на потребителите”, заяви Петър Кънев и добави, че дебатите в групата са били сериозни.

Кънев допълни, че големият успех на този закон са данъчните складове, въпреки че е песимист за това „какво може да направи държавата като регулатор със 100 бензиностанцийки’.

Идеята за държавни бензиностанции била на Веселин Марешки

„ПГ на „Воля“ подкрепи законопроекта, защото както знаете, идеята за държавна верига бензиностанции, която да осигури справедливи цени на горивата за българите, е на нашия лидер Веселин Марешки още от 2017 г.”, каза Боряна Георгиева.

„В случая най-важното за нас като автори на тази идея е тя да не бъде изкривена и опорочена, затова ще следим внимателно действията на бъдещето ръководство на компанията. Тя може да бъде успешна само и единствено, ако копира едно към едно проекта на г-н Марешки”, заяви още тя и каза, че са готови да помагат, за да са сигурни, че най-големият печеливш от този законопроект ще бъде българският народ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук