Караниколов
на снимката: Емил Караниколов - министър на икономиката

По отношение на регулацията на горивата – има независима комисия за защита на конкуренцията, която трябва да си върши работата. Преди година и половина направихме презентация на виртуална зала, където демонстрирахме как три администрации контролират горивата. Обръщам внимание на Закона за горивата, който умишлено беше променен с цел да се създаде повече конкуренция. И сега строителството на държавната верига бензиностанции е поредна стъпка в последователната политика на държавата. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов пред БТВ.

„В Закона преди промените се казваше, че няма достатъчно конкуренция при данъчните складове. Държавата притежава два обекта, в които съхраняват горива, а в тези обекти има допълнителни празни обеми. Държавата ще е само собственик на тези складове, което ще даде възможност на други участници на пазара на горива да стъпят на пазара, а това ще засили конкуренцията“, допълни министърът на икономиката.

„Няма регламент за участие на фирмите – колкото се може повече да са, – в държавните данъчни складове“, каза още Караниколов.

И добави:

„Твърди се, че държавата ще е участник във веригата бензиностанции – държавната петролна компания, която ще отговаря за данъчните складове, ще създаде търговско дружество, което ще спазва правилата на търговския принцип. То ще работи на търговски принцип, но ясно ще представя информация защо цената на горивото е такава, каквато го купуват потребителите“.

Един от плановете  на правителството е бензиностанциите да могат да зареждат електромобили, като се обмисля да има два типа бензиностанции – големи и малки.

„Разговаряхме с чуждестранни инвеститори-собственици на компании с електромобили, които заявиха, че ако държавата не осигури електрозареждаща мрежа за автомобили, то те нямат никакъв интерес да инвестират у нас“.

Изграждането на бензиностанциите няма да става с държавни пари, а дружеството, създадено от държавата, ще тегли заеми, и със свои, а не с държавни пари, ще изгради веригата бензиностанции, обясни министърът на икономиката.

„КЗК е независим орган и проверката в офисите на Българската петролна и газова асоциация няма нищо общо с тази верига бензиностанции“, допълни Караниколов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!