летище пътници

Организации, представляващи най-големите авиокомпании и летища в Европа, предупредиха, че ще настане хаос и пътниците ще чакат с часове на опашки, ако страните не координират по-добре въвеждането в действие на европейския COVID сертификат, предава „Ройтерс“.

Системата за цифрови Covid сертификати за пътуване на ЕС трябва да влезе в сила в четвъртък. От Международният съвет на летищата, организацията „Авиокомпании за Европа“ и Международната асоциация за въздушен транспорт обаче предупреждават в писмо до националните лидери, че рискът от хаос е реален.

Според тях има голяма фрагментация и много различия в подхода към сертификатите в отделните страни.

Дигиталните сертификати имат QR кодове, които показват дали пътниците са ваксинирани срещу COVID, преболедували са неотдавна и вследствие на това имат имунитет, или са с негативен тест. Те ще бъдат използвани за пътувания в ЕС от 1 юли, но ще изискват допълнителни проверки и специално оборудване за разчитане на кодовете.

В писмото се казва, че единственият начин да бъдат избегнати огромни опашки и закъснения през пика на летния сезон е ваксинационните сертификати и пътническите формуляри да бъдат обработвани дистанционно, преди пътникът да пристигне на летището.

Решението е проверки да се правят само в страната, от която пътникът тръгва, а не в тази, в която пристига. Освен това националните правителства трябва да предоставят оборудване за четене на QR кодове, се казва в писмото.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!