червени панди

Зоопаркът „Таронга“ в Сидни, Австралия, представи пред посетителите си три наскоро родени червени панди. Видели бял свят през декември миналата година, членовете на второто котило на майката Амала са едно женско и две мъжки мъничета. Те излязоха от своето родилно леговище за първи път тази седмица.

Имената на бебетата са на непалски език и на хинди, които отразяват азиатското им потекло – двете мъжки бебета са Рохан /означава „възкачващ се“/ и Ишвар /“мощен“/, а женското се нарича Мишри /“сладурана“/.

Посетителите на зоопарка „Таронга“ ще могат да видят трите последни допълнения към семейството на червените панди през идните седмици.

Живеещи в Хималаите, както в Китай, така и в Непал, червените панди стават все по-рядък вид в природата. Поради незаконна търговия с животни и попадане в капани за диви свине и елени, днес на свобода са останали около 10 000 индивида от тези симпатични животни.

За да подпомогне предотвратяването на изличаването на вида, зоопаркът „Таронга“ в Сидни участва в световна програма за размножаване, за да осигури генетичното разнообразие на популацията. Гледачите очакват през следващите 10-12 седмици новородените панди да започнат да поемат твърда храна като бамбука, да излизат от леговището си все по-често през деня и да се научат да се катерят и придвижват по дърветата, където обикновено живеят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!