Филип Хамънд, финансов министър на Великобритания

Финансовият министър на Великобритания Филип Хамънд е убеден, че може да се намери решение за Брекзит, ако всички страни направят компромис. Той призова за отстъпки и изтъкна, че ключът към решението е отлагане на сделката, но с ясна аргументация за какво е необходимо още време:

„Има две седмици до датата, на която страната трябва да напусне ЕС и днес ще гласуваме дали да искаме отсрочка. Но за целта трябва да имаме аргумент. Ако замитаме проблема, няма да стигнем до решението му и вероятно ЕС няма да се съгласи на разсрочване. Сделката на премиера Мей е пример за чувствителен план, тъй като предполага компромис. Тя не дава на всички това, което искат, но пък ни казва доста категорично, че в хода на процеса, много от нас няма да получат очакваното, затова трябва да сме зрели и да направим компромис, който да бъде приет от Камарата на общините,“заяви Хамънд, цитиран от „Ройтерс“.

Вчера британските депутати отхвърлиха възможността страната да напусне Евросъюза без сделка. Днес те ще гласуват, дали да бъде поискано от ЕС отлагане на Брекзит. Правителството на Тереза Мей обяви, че ще поиска отсрочка до 30 юни. Сделката на Мей също не беше приета от бриранския парламент. Макар ситуацията около развода на великобритания с ЕС да изглежда като безизходица, поисканото удължаване означава, че преговорите ще продължат и след европейските избори. Обединеното Кралство по всяка вероятност се надява да договори с новия състав на ЕК промени в т. нар. предпазна клауза, предвиждаща „мека“ граница на о-в Ирландия.

Ако британскире депутати решат да отложат Брекзит, искането им трябва да бъде съгласувано с Евросъвета. Неговият председател Доналд Туск коментира днес, че страните членки може да одобрят продължително отлагане на Брекзит. По време на консултации преди срещата на върха на ЕС следващата седмица Туск заяви, че ще призове 27-те лидери да бъдат отворени за удължаване, ако Великобритания намира за нужно да премисли стратегията си за Брекзит и да създаде консенсус около нея. Като шеф на Евросъвета Туск ще бъде домакин на среща в Брюксел, която може да се наложи да реши, дали да отложи развода с Великобритания за след 29 март.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!