Австрия обмисля да заведе дело срещу Европейската комисия за решението за проекта АЕЦ „Пакш“ 2, стана ясно на редовния брифинг в Брюксел, излъчен във видеосистемата на Комисията.

От ЕК прецениха през миналата година, че отпуснатата държавна помощ за централата от унгарското правителство е в рамките на европейските правила. Според Виена обаче това решение нарушава общностния интерес. Говорителя на ЕК Рикардо Кардозо отвърна по казуса, че от ЕК ще защитят своите позиции в съда.

В обосновката на Комисията, с която се даде зелена светлина на проекта, пише, че с помощта на АЕЦ „Пакш“ 2 Унгария ще успее да намали въглеродните емисии и да покрие своите екологични цели. Моделът предвижда държавен заем от „Росатом“, с който ще бъдат изградени два нови реактора с номинална мощност от по 1000 мегавата. Унгарското правителство очаква да може да започне строителството на новите съоръжения в централата през 2018 година.

Австрия е поддръжник на зелената енергия, но разчита на водни централи и няма нито една ядрена централа на своята територия.

Руската „Росатом“ препоръча модела на АЕЦ „Пакш“ и за българската АЕЦ „Белене, ако българското правителство реши да строи втора ядрена централа. Тази идея беше подложена на тест в конкретен сценарий „за ефективност на проекта АЕЦ „Белене“ в специално възложения от държавата на БАН) доклад за възможните варианти за строителството на централата. Заключението на БАН бе, че при този модел „Пакш“ АЕЦ „Белене“ ще бъде жизнеспособен проект.

Съществува и алтернативен доклад за реализацията на централата, изготвен от „Булатом“,  в който се предлага друг модел – на АЕЦ „Акую“, при който инвеститорът в изграждането е и собственик на централата и я експлоатира.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!