Европейската комисия потвърди, че среща ЕС-Турция е възможна, след като в петък Брюксел определи евентуалното събитие като „събитие, по което се е мислело“.

Идеята за такава среща остава, но не може да бъде потвърдена точна дата. Ще видим. Това не е среща в рамките на общата програма на председателите на институциите на ЕС и държавните и правителствените ръководители. Това е среща, която в някакъв момент може да се състои, щом условията са изпълнени и когато сме готови. Когато имаме новини, ще съобщим, уточни днес говорител на ЕК, цитиран от световните агенции.

Миналата седмица германският в. „Велт“, позовавайки се на свои източници в Брюксел, писа, че Европейският съюз и Турция планират среща на високо равнище в края на март.  Вестникът предположи, че във форума ще участва турският президент Реджеп Тайип Ердоган и съответно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европарламента Антонио Таяни, както и българският министър-председател Бойко Борисов като премиер на страната, която сега е ротационен председател на Съвета на ЕС.

„Велт“ съобщи, че срещата може да се състои или в Брюксел или в София и вероятните основни теми ще са борбата с тероризма, енергетиката, миграцията, студентският обмен.

В началото на годината премиерът Бойко Борисов се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и пое ангажимент да посредничи за нормализиране на отношенията Турция-ЕС.

Известно е досегашното становище на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че ЕС и Турция имат общ интерес да останат близки партньори и да продължат съвместните разговори и действия, но Турция се отдалечава от ЕС и ако иска да се върне обратно, трябва да положи необходимите усилия. Няма да има напредък в отношенията, докато журналисти се намират в турски затвори, държи на позицията си Юнкер и я повтори и в София в деня на  откриването на българското председателство на Съвета на
ЕС.

От българска страна идеята за такава среща бе по-ясно изразена в събота при посещението на канцлера на Германия Ангела Меркел в София. Меркел приветства и инициативата на министър-председателя у нас да се проведе среща с председателите
на Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент с турския президент Реджеп Ердоган, на която открито да се говори по всички нерешени въпроси.

„Имаме нужда от подредени отношения с нашия съсед, за да може да решаваме проблемите, които възникват“, посочи германският канцлер.  Българският премиер Бойко Борисов допусна като място на срещата Варна.

Според кореспондента на БТА в Брюксел, към днешна дата срещата е възможна в навечерието на насрочената в София за 17 май среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани.

Отношенията между Анкара и много от страните в ЕС се влошиха, след като в Турция беше направен опит за държавен преврат. От ЕС обвиняват Турция в потъпкване на гражданските права, а Анкара упреква Брюксел, че не изпълнява двустранните
ангажименти. Една от ключовите общи теми между Турция и ЕС остава споразумението за бежанците.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!