Съветът за електронни медии (СЕМ) се заема със сигнала от предаването „Денят започва с култура“ срещу програмния директор на БНТ Емил Кошлуков. До СЕМ е изпратено и писмо, подписано от видни интелектуалци и публични личности като проф. Александър Кьосев, Александрина Пендачанска, Мануела Малеева и др., които се противопоставят на опитите да бъде променяно предаването чрез натиск от новоназначения програмен директор. Интелектуалците бранят предаването като „една от малкото останали автентични институции на българската култура“.

Писмото бе изпратено и до омбудсмана на телевизията Иван Такев, който подчертава в официален свой отговор : „Мнението ми за предаването „Денят започва с култура“ по нищо не се различава от изразеното от вас. Аз високо ценя качествата и усилията на моите уважавани колеги в мисията им на просветители. Вече има и декларация на колегите от „Денят започва с култура“, има изявления на Програмния и Генералния Директор на БНТ, с проблема е запознат и СЕМ! Аз вярвам на  изявленията на Ген. директор К. Каменаров, цитирам „Няма никакъв вариант това предаване да бъде убивано,потъпквано и мачкано“, защото от практиката си знае,че грубото администриране и намесата в редакционната независимост водят до катастрофа. Това е и моето разбиране, не само защото съм Омбудсман на БНТ, но и защото в моята практика на журналист в БНТ съм ставал жертва на такъв административен произвол“.

По-късно днес стана ясно, че от Съвета за електронни медии се ангажира с казуса за административната намеса на Емил Кошлуков в конкретното предаване.

„СЕМ ще действа според своите правомощия, за нас основен принцип е да се спази правата на словото и ненамесата в редакционната политика на която и да е медия. Поради стечение на обстоятелствата утре имаме среща с ръководството на БНТ по друг повод – тригодишната програма на генералния директор Константин Каменаров. Но обект на коментар, разбира се, ще бъде и казусът с предаването. Очакваме да ни запознаят изчерпателно какви мерки ще предприемат, защото това е до голяма степен вътрешен проблем на телевизията“, информираха от СЕМ. Позицията изрази членът на СЕМ София Владимирова.

Сигналът до СЕМ ще бъде разгледан и ако експертите установят, че наистина има нарушения на Закона за радиото и телевизията, то тогава ще се реши и как БНТ може да бъде санкционирана, потвърждават медийните експерти.

Само месец след назначението на Емил Кошлуков за програмен директор на Българската национална телевизия, журналисти и граждани му поискаха оставката

Повод за недоволството е намерението на Кошлуков да спре предаването „Денят започва с култура”, заради „нисък рейтинг“.

Протестиращите посрещнаха днес с овации екипа на сутрешното предаване, чиито журналисти малко по-рано обявиха в ефир, че са подложени на натиск от Кошлуков.

На протеста дойдоха известният мореплавател Дончо Папазов, бившата шефка на Комисията по досиетата Екатерина Бончева, музикантът Васил Гюров и др.

Акцията беше организирана в социалните мрежи и към нея се присъединиха много журналисти от БНТ като ветерана от спортната редакция Камен Алипиев-Кедъра. На протеста бе и продуцентът на „Денят започва с култура“ Весела Петрова, също дългогодишен журналист от БНТ.

БНТ

„Знаете как се прави два часа жив ефир всеки ден. Работим и в събота и неделя, за да подготвим предаването за понеделник. А колкото до критиките, че то било на елитарен език, няма как да е друг при гостите, които каним“, посочи тя.

Тази сутрин екипът на предаването излезе с декларация, в която разкри за безпрецедентна намеса и оказван натиск от страна на Кошлуков при гости и дискутирани теми. Кошлуков, както стана известно, е поставил условие предаването да вдигне рейтинга си в срок от 2 седмици или екипът ще бъде сменен.

„Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване“, обявиха водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович.

Неофициално за „ултиматума” на програмния директор към предаването се разбра миналата седмица, в резултат на което известни творци и общественици реагираха във Фейсбук.

Кошлуков им отговори във „Фейсбук””

„Оценката ни я дават отново зрителите, не партийните централи, нито медиите на олигарси. Ние сме обществена телевизия, не сме длъжни да се съобразяваме с политически и други интереси, единствено с обществения“. От изявлението му става ясно, че според него най-важното е БНТ да има повече зрители, както и че той се е самонатоварил с отговорността да е началник за пример, който работи много, включително като водещ. Журналистите в БНТ бяха косвено упрекнати в мързел: „Знам, че карам някои хора да работят повече, отколкото са свикнали. Именно затова аз самият работя и в предаване, не съм само началник. Добрият ръководител точно така ръководи, с пример, а не с философстване. За да искам повече от колегите, аз лично трябва да давам повече”.

Засега няма официална реакция от генералния директор на БНТ Константин Каменаров и от  Управителния съвет.

БНТ е с нов генерален директор ота 23 август миналата година. Емил Кошлуков беше един от претендентите за длъжността, но беше победен от Каменаров.

Ето пълния текст на декларацията на „Денят започва с култура“:

„Във връзка със случващото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на „Денят започва с култура“ и програмния директор на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването „Денят започва с култура“, което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков.

Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето защо заявяваме:

– Не защитаваме интересите на нито една партия – каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти.

– Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа.

– Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ – Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии.

– Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че

– „Денят започва с култура“ ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!