Консервативната народна партия на Австрия (АНП) се е съгласила на коалиция с крайно дясната Партия на свободата (АПС)*. Сделката идва два месеца след парламентарните избори, които Народната партия спечели.

Ако ратифицира коалицията, Австрия ще се превърне в единствената западноевропейска държава, в чието правителство участва крайнодясна партия. Все още двамата лидери не са дали подробности за правителствената програма.

На снимката: Хайнц-Кристиан Щрахе и Себастиан Курц

До сключване на коалиционното споразумение се стигна след проведените на 15 октомври парламентарни избори, една от водещите теми на които беше миграционната криза в Европа.

Двете партии по-рано управляваха страната между 2000 и 2005г.

31-годишният Себастиан Курц ще стане най-младият правителствен ръководител в Европа. Очаква се лидерът на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе да стане вицеканцлер.

На снимката: Хайнц-Кристиан Щрахе и Себастиан Курц

Курц и Щрахе водиха преговори в продължение на около 7 седмици, преди да постигнат споразумение. Целта им бе да намалят данъка върху доходите, да свият бюрокрацията, да засилят пряката демокрация и да ограничат допълнително имиграцията.


*Крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), основана от някогашни нацисти преди шест десетилетия, отдавна не е в политическата периферия, а се утвърждава като партия от основното течение.

Антиимигрантската и антиислямска партия често е свързвана в чужбина със своя бивш лидер Йорг Хайдер, известен с провокативния си стил, който възхваляваше трудовите политики на Хитлер.

Но под ръководството на Хайнц-Кристиан Щрахе, който е неин лидер след отстраняването на Хайдер през 2005г., АПС има широка подкрепа в Австрия. Тя водеше в социологическите проучвания месеци наред, преди Себастиан Курц да оглави консервативната Австрийска народна партия (АНП) през май и да я изведе до победа на парламентарните избори на 15 октомври.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!