Австрийското правителство представи законопроекта за задължителна ваксинация срещу COVID, който ще влезе в сила от 1 февруари. Страната стана първата в ЕС, която въвежда подобна мярка.

Канцлерът Карл Нехамер аргументира решението на правителството с необходимост от действия за преодоляване на пандемията.

В законопроекта са предвидени три фази, които включват от доброволна ваксинация до проверки и високи глоби за неваксинираните.

До средата на март неваксинираните ще могат да се имунизират, без да бъдат глобявани. Във втората фаза неимунизираните ще получават напомняния да отидат до ваксинационен център, а в третата – покана с определен ден и час за ваксинация. Те ще бъдат санкционирани, ако не се явят.

Глобите са от 600 до 3600 евро. Изключения са предвидени за хора, които не могат да се ваксинират по медицински причини или са бременни.

Мярката среща подкрепата на по-голяма част от населението. Основен аргумент е и желанието да се осигури отново свободата на движение на хората.

Още утре законопроектът ще бъде разгледан от парламентарната комисия по здравеопазване, а в четвъртък се предвижда да бъде внесен за гласуване в парламента. В момента близо 72% от населението има валиден сертификат за ваксинация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук