Димитър Ковачевски

Новоизбраният премиер на РС Македония Димитър Ковачевски прие тази сутрин официално управлението на страната от досегашния министър-председател Зоран Заев.

Церемонията по приемане и предаване на властта се провежда в сградата на правителството.

Новото правителство на Ковачевски беше избрано тази нощ от парламента с 62 гласа „за“, 46 „против“ и без въздържали се.

В обръщението си към депутатите новоизбраният премиер заяви, че фокусът на правителствената програма е върху гражданите, икономиката, справянето с последиците от пандемията и енергийната криза. Той посочи, че на страната не са необходими нови избори, анонсира увеличаване на пенсиите и ръст на минималната и средната работна заплата, както и реформи в образованието.

Относно спора с България Ковачевски заяви, че разговорите ще продължат, ще станат по-интензивни и няма да застрашат македонската идентичност.

Министър-председателят Кирил Петков поздрави Димитър Ковачевски по повод встъпването му в длъжност като премиер на Република Северна Македония и пожела успех на новото правителство в Скопие.

Във Фейсбук профила на правителството премиерът заявява: „Очаквам заедно да работим за нов конструктивен диалог и разбирателство в интерес на двустранните ни отношения, чието развитие е от голяма полза за гражданите на България и на Република Северна Македония“.

Министър-председателят отбелязва, че позицията на страната ни по европейската перспектива на нашия близък съсед Република Северна Македония е последователна и ясна. Според премиера Петков добросъседството може да донесе сериозни позитиви не само за двете държави, но и за целия регион.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук