Автомобилният състезател Димитър Илиев, който от години се занимава с пътна безопасност, анализира фаталния инцидент на АМ “Струма” чрез съпоставяне на различни видеокадри.

Изводът му е, че пътната маркировка и знаците на магистрала „Струма“ в района на катастрофата, при която загинаха най-малко 45 души, не е дала възможност на шофьора на катастрофиралия автобус да се ориентира.

Оказва се, че 500 метра преди фаталния участък има паднал знак в канавката. Илиев констатира, че знакът го няма през май месец и се възмущава, че оттогава никоя институция не е предприела мерки. За нередности в инфраструктирата за алармирали многократно и от Европейския център за транспортни политики.

Интервю с Диана Русинова виж ТУК.

Освен това той нагледно показва, че маркировката подвежда дори опитни шофьори, износена и не е светлоотразителна, светлоотразителите на мантинелите, които нощем очертава контурите на пътя, са стари, ръждясали и на практика невидими.

 „Буквално на самия изход пред шофьора изскача предупредителен знак за място за отдих и стотни от секундата след това неясна маркировка с разделителен знак, който се оказва точно пред него и е трудно забележим“, казва специалистът по пътна безопасност във видеото си. Оттук нататък инцидентът е неизбежен.“

Според Илиев шофьорът се е опитал да избегне мантинелата, но я е ударил и така е възможно да е причинил щети по автобуса, които да са затруднили маневрите след това. Възможно е и това да е причинило възпламеняването.

В часовете след инцидента в социалните мрежи потребители започнаха да споделят снимки от участъка на магистралата, в който е настъпил инцидента. Те предупреждаваха, че той е опасен заради отбивката, която не е добре означена.

По-рано Министерството на транспорта в Северна Македония съобщи, че започва процедура по отнемане на лиценза на фирмата, на която е принадлежал туристическият автобус. Пострадалото превозно средство не е било официално обявено от превозвача. Автобусът не фигурира в електронната база на Министерството на транспорта.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!