CNN, Си Ен Ен

Различни медии, сред които и „Фокс нюз“, подкрепиха Си Ен Ен в правната битка за възстановяване на пропуска за Белия дом на попадналия под забрана главен кореспондент, докато администрацията на Доналд Тръмп пък твърди, че има широко право да разрешава или отказва достъп на пресата до американския президент.

„Фокс нюз“, която е контролирана от съюзника на Тръмп Рупърт Мърдок и често е хвалена от президента, заяви, че отмяната на пропуска на Джо Акоста – след като многократно е влизал в препирни с американски лидер – повдига загриженост за свободата на пресата.

„Фокс нюз“ подкрепя Си Ен Ен в правните си усилия, за да си възвърне акредитацията за репортер в Белия дом – заяви президентът на новинарския канал Джей Уолас в изявление, огласено няколко часа преди съдебното заседание на федералния съд – Ние възнамеряваме да дадем кратък съвет на американския окръжен съд. Пропуските от „Сикрет сървис“ за работа на журналистите в Белия дом никога не трябва да се ползват като оръжие. Въпреки че не одобряваме нарастващо антагонистичния тон както от президента, така и от пресата, ние подкрепяме свободна преса, достъп и отворен обмен на мнения за американския народ.“

Други, подкрепящи позицията на Си Ен Ен в съда, са: „Асошейтед прес“, „Блумбърг“, „Ен Би Си нюз“, „Ню Йорк таймс“, „Политико“, „Вашингтон пост“, „Ю Ес Ей Тудей“ и много други.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!