Тереза Мей
на снимката: премиерът на Великобритания Тереза Мей

Британският кабинет в сряда даде подкрепата си за черновата на договора с ЕС за Брекзит, съобщи министър-председателят Тереза Мей след среща продължила повече от 5 часа, съобщи Би Би Си.

„Общото решение на кабинета беше, че правителството трябва да подкрепи черновата за договора и политическата декларация към него“, заяви Мей пред офиса си на „Даунинг Стрийт“.

Премиерът добави, че е направена „решителна стъпка“, която ще позволи в следващите дни да се изработи окончателното споразумение. Някои от парламентаристите на торите са недоволни от съглашението, защото са на мнение, че то ще обвърже Великобритания с правилата на ЕС.

Междувременно ТАСС собщи, че постоянните представители на държавите от ЕС в Брюксел са започнали в сряда вечер спешна среща по въпроса за напускането на Великобритания от общността. Тази среща се провежда паралелно със срещата на правителството на Великобритания в Лондон, което обсъждаше същата тема.

Още вчера многобройни източници съобщиха, че ЕС и Обединеното кралство са постигнали съгласие по текста на споразумение относно Брекзит, което включва решение на основния проблем – въпросът за граничния контрол между Република Ирландия и Северна Ирландия, но нито една от страните не е потвърдила това официално.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!