Преминаването през граничния пункт „Гюешево“ е преустановено, излизащите от България изчакват пускането на движението на междинната граница. На място има около стотина души, предаде БТА. По данни на служители на пункта автомобилите са спрени заради неработеща система. 

Българите са блокирани на границата от около 09:30 сутринта. След това – около 13:00 часа, пропускането беше възстановено.

В социалните мрежи Виктор Стоянов от фондация „Македония“ посочи, че пунктът е блокиран само на вход към РС Македония, а влизането към България продължава.

Първите пътуващи за Скопие, за да се включат в отбелязването на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев, са преминали границата рано сутринта. Официалната българска делегация е преминала около 05:30 часа тази сутрин, казаха от митницата на Гюешево.

Пред ГКПП „Гюешево“ се събраха и представители на фондация „Македония“, сред които и лидерът ѝ Виктор Стоянов.

„Има организация от страна на властите на Република Северна Македония да съберат хората и автомобилите заедно и с ескорт да се придвижим до паркинга край гроба на Гоце Делчев в Скопие. Идеята беше заедно да се поклоним пред паметта му. Искахме да го направим съвместно, но заради мерките за сигурност и опитите за провокация това няма да е възможно. Планираме общо 5-6 чествания на ключови дати и се надявам да има по-малко полиция и повече хора от двете страни на границата заедно, като братя да честваме заедно общите ни герои“, каза Стоянов, предаде БТА.

Във Facebook той каза, че полицията на РС Македония прави кордони около българите и държи границата затворена, като призова за реакция от страна на България и българските граждани.

„Не трябва хората да се подават на провокации. Искрено се надяваме полицията в Скопие да свърши това, което подаде като заявка и да бъдат предотвратени всякакви опити за провокации“, посочи още той, пише БТА. Стоянов допълни, че е учуден от това, че журналисти не са били допуснати да влязат в страната, но посочи, че има информация за хартиени списъци на хора, които няма да бъдат допускани да влязат днес в Република Северна Македония.

Около 100-150 български граждани се очаква да пристигнат в Скопие, за да отбележат годишнината от рождението на Гоце Делчев, каза по-рано днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред български медии в Скопие. Той очаква обещанията на властите тук, че безпрепятствено ще бъдат допуснати желаещите да дойдат в Скопие български граждани, да бъдат изпълнени.

В българската делегация, която ще поднесе цветя на гроба на Делчев в църквата „Св. Спас“ са още министърът на здравеопазването Асен Меджидиев и зам.-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов.

Има данни за спрени български граждани, не знам доколко са системни. В края на деня ще имам информация и до колко са основателни мотивите за това, каза в отговор на въпрос на БТА министър Демерджиев. Има списък с имена на български граждани, които няма да бъдат допускани, но той не е голям, уточни Демерджиев и отново посочи, че по-пълна информация за създадената организация за пропускането на българските граждани на границата и в каква степен тя отговаря на поетите ангажименти от страна на властите в Северна Македония ще има в края на деня.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук