NATO, НАТО

Официална церемония по поемане на ролята на Рамкова държава от Италия за бойната група на територията на нашата страна ще се състои днес в района на учебния полигон „Ново село“, съобщиха от Министерството на отбраната.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще посети полигона, където ще участва в официалната церемония, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът Радев ще бъде посрещнат с почетен строй и ще приеме рапорта на командващия церемонията. На учебния полигон „Ново село“ преди това през деня Румен Радев ще има среща с върховния съюзен командващ за Европа генерал Кристофър Каволи.

На събитието на полигона „Ново село“ ще присъстват също служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, както и министърът на отбраната и началникът на отбраната на Италианската република Лоренцо Гуерини и адмирал Джузепе Каво Драгоне.

В рамките на церемонията ще бъдат наградени военнослужещи от българска и италианска страна с принос към изграждането на бойната група. Ще бъдат представени въоръжение и техника на бойната група.

Бойната група се сформира на територията на България съгласно решения на Министерския съвет от 2 март и от 20 май т. г. за принос в усилването на отбранителния потенциал на НАТО за защита на териториалната цялост на страните членки. За сформирането ѝ бе съобщено от тогавашния министър-председател Кирил Петков, след срещата му с италиански премиер Марио Драги. Тогава Петков посочи, че бойната група ще бъде от 800 души. Вижте повече.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук