На снимката: Марио Драги и Кирил Петков.

На някои от страните в ЕС е било казано, че плащането за руски газ в евро или долари е достатъчно и не е нужно превалутиране в рубли. Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков пред журналисти, след срещата с италианския му колега Марио Драги в Рим.

Днес министър-председателят на България Кирил Петков се срещна с италианския премиер Марио Драги в Рим. По-рано Петков посети папа Франциск във Ватикана, където беше на двудневно посещение. Основните теми, които двамата министър-председатели обсъдили, били енергетиката, сигурността и борбата с корупцията.

По думите на премиера Петков на някои от страните в ЕС било казано, че плащането за руски газ в евро е достатъчно и не е нужно превалутиране, въпреки че държавните компании имали сметки в рубли. 

“Доколко разбираме плащанията в евро и в долари били достатъчни, независимо от факта, че имали сметки в рубли. С други думи, те са си платили в евро, оттам нататък превалутирането е проблем на “Газпром”, не на Италия. Това е съвсем различно условие от това, което ние получихме и показва, че докато не се обединим, има опасност “Газпром” да си играе с различни условия – на едните страни да се дават един тип условия, на другите – друг”, обясни Кирил Петков.

Според Петков “Газпром” е склонен на компромиси пред големите пазари като Италия и Германия, но поставя по-трудни условия пред малките пазари, които не са толкова важни за тях.

“Тази игра между големи и малки като продадени количества обем трябва да приключи”, коментира Петков.

Петков и Драги се обединили около две неща – че не може всяка европейска страна да се справя самостоятелно с газовия проблем и че Европейската прокуратура трябва да може да разследва пране на пари между различни държави. 

“Говорихме по темата “Газпром” и газ. Обединихме се около две неща. Едното е, че наистина не може всяка една европейска страна да се справя самостоятелно с този проблем. Трябва да имаме обща позиция на страните членки, защото има възможност Русия и “Газпром” да дават различни условия на различните страни, което може да предполага, че едни страни могат да си плащат, а други – не. Това ще бъде една от темите, които ще обсъдим на следващото събиране на лидерите в Европа. Трябва да имаме една позиция и условията да са еднакви”, каза Петков.

“Другото нещо, около което се обединихме е, че трябва да увеличим мандата на Европейската прокуратура, така че да се включва и пране на пари между различните държави. Това ще премахне потенциални престъпления като вилата в Испания и други случаи, в които парите се изнасят например от България в други страни членки. Ако Европейската прокуратура има ясен мандат и върху този тип парични потоци, този тип престъпления ще бъдат хванати много по-бързо”, каза още министър-председателят. Споменатата къща в Испания е къщата в Барселона, за която се твърди, че е купена с евросредства от бившия премиер Борисов на жена, от която има дете.

„Имаме абсолютна подкрепа от Марио Драги като правителство и това, че Италия изпраща над 800 човека от Италия като част от батальона на НАТО, е добър знак за това”, заяви още Петков след срещата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук