На снимката: танцуващите Карин Кнайсъл и Владимир Путин.

Карин Кнайсъл, бивш министър на външните работи на Австрия, е напуснала поста си в енергийната компания със седалище в Москва „Роснефт“, се казва в прессъобщение на сайта на компанията.

Кнайсъл е напуснала поста си в Съвета на директорите на “Роснефт”. Миналата седмица постовете си в Съвета на “Роснефт” напуснаха германският канцлер в периода 1998-2005 година Герхард Шрьодер и немският бизнесмен Матиас Варниг.

Кнайсъл беше министър на външните работи на Австрия в периода 2017-2019 година. През 2018 година стана известна с това, че танцува с Владимир Путин на сватбата си. Путин беше гост на тържеството, а поканата за танца дойде от бившия австрийски министър. Кнайсъл се сдоби с пост в „Роснефт“ през юни миналата година.

Неотдавна Европейският парламент предложи гражданите на Европейския съюз, които заемат ръководни длъжности в големи руски компании, да бъдат санкционирани икономически. Само можем да предполагаме, че това е подтикнало Кнайсъл, Шрьодер и Варниг да решат да напуснат постовете си в руския енергиен гигант. Въпросните постове често са смятани за елегантен подкуп. Според информация в медиите постът в „Роснефт” носел на Кнайсъл по половин милион евро годишно.

По-рано днес ръководителят на австрийското правителство Карл Нехамер съобщи, че Австрия е замразила авоари на руски магнати в размер на 254 милиона евро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук