Радев мандат ИТН
На снимката: Румен Радев

Президентът Румен Радев ще бъде домакин на шестата среща на върха на регионалната инициатива „Три морета“.  В нея участват 12 държави от ЕС, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море. Партньори на „Три морета“ са Европейската комисия, Германия и САЩ.

В рамките на международното събитие под председателството на София ще се проведе бизнес форум с над 400 представители на български и чужди компании.

В рамките на срещата на върха на инициативата „Три морета“, президентът Румен Радев ще има двустранни срещи с колегите си от Латвия, Гърция, Словения и Германия.

По време на форума е планирано провеждането на срещи на търговско-промишлените палати, на агенциите за научни изследвания и иновации, на агенциите за насърчаване на инвестициите, както и паралелни срещи на бизнес партньорите. Приоритетни за страните-членки на Инициативата „Три морета“ са инвестиции в транспортна, енергийна и дигитална инфраструктура. Предвидени са дискусии в отделни панелни сесии на теми енергетика, иновации, транспорт и дигитализация, както и за Инвестиционния фонд.

В тазгодишната среща на върха освен държавните глави ще участват и висши представители на изпълнителните власти на държави участнички в Инициативата и представители на международни институции.

Инициативата бе създадена през 2016 г. на срещата на президентите на страните-участнички в Дубровник, Хърватия. През октомври 2020 г. в Талин президентът Румен Радев прие от естонската си колега Керсти Калюлайд домакинството на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“. Страната ни пое процеса на координация на инициативата, която обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Домакинството на Република България на Инициативата „Три морета“ през 2021 г. е логично продължение на участието на страната ни в този регионален формат.

Програмата за 8 юли

От 13.30 часа ще започне церемонията по официалното посрещане на държавните глави, правителствените ръководители и ръководителите на делегации от президента Румен Радев.

В 15.00 часа ще се състои официалното откриване на Бизнес форума. Приветствие към участниците ще произнесе служебният министър на икономиката Кирил Петков.

От 15.10 до 17.00 часа ще се проведе Президентският панел в рамките на Бизнес форума на тема „Инициативата „Три морета“: Път към интелигентен и всеобхватен икономически растеж“.

В Панела на най-високо равнище ще вземат участие ръководителите на делегации, сред които президентите на Република България Румен Радев, на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, на Република Естония Керсти Калюлайд, на Република Латвия Егилс Левитс, на Република Полша Анджей Дуда, на Република Словения Борут Пахор, министър-председателят на Република Хърватия Андрей Пленкович, заместник-министър председателите на Чешката република Карел Хавличек и на Словашката република Вероника Ремишова, заместник-министърът на външните работи на Република Австрия Петер Лаунски-Тийфентал. Участник в дискусията ще бъде и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Очаква се видео приветствие да произнесе държавният глава на САЩ Джоузеф Байдън. Гост на инициативата тази година е президентът на Република Гърция Катерина Сакеларопулу. Чрез видео обръщение в президентския панел на Бизнес форума ще се включи и президентът на Република Литва Гитанас Науседа.

Програмата за 9 юли

На 9 юли програмата включва от 9.30 часа Срещата ще бъде открита от държавния глава Румен Радев.

От 09.35 до 11.35 часа ще се проведе Президентският панел в рамките на Срещата на върха на тема „Инициативата „Три морета“: Път към по-силна, обединена и конкурентоспособна Европа“. Към Срещата на върха на Инициативата на 9-ти юли ще се присъединят президентите на Унгария Янош Адер, на Република Литва Гитанас Науседа, на Румъния Клаус Йоханис и изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

В 11.45 часа ще започне пресконференцията и ще се състои церемонията по предаването на флага на Инициативата „Три морета“ на следващата държава домакин на форума.

В 12.25 часа ще бъде валидирана пощенска марка по случай българското домакинство на Инициативата „Три морета“.

Националният дворец на културата ще бъде с ограничен достъп за външни посетители на 8 юли (четвъртък) и на 09 юли (петък) 2021 г. Всички културни пространства на НДК за посочения период остават затворени за външни посетители и публика. Това включва  Литературен клуб „Перото”, Театър Азарян, ДНК-пространства за съвременен танц и пърформанс, Арт Галерия и кино „Люмиер”. Събитията, предвидени в програмата на тези пространства, както и в останалите зали на НДК във визирания период се преместват на нови дати, които може да проследите на сайта на НДК.

С ограничен достъп ще бъдат и всички заведения и ресторанти на територията на НДК. Няма да работи за посетители и Националният туристически информационен център, разположен на Вход А4.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук