Инициативата „Три морета“ се утвърждава като ценен инструмент за постигане на икономически растеж и ускорено социално и икономическо сближаване между Източна и Западна Европа. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на ЕК у нас.

Активната ангажираност на Европейската комисия ще допринесе за постигане на тази цел, каза още държавният глава.

Европейската комисия е сред стратегическите партньори на „Три морета“ наред със САЩ и Германия. Държавният глава посочи, че като ротационен председател на инициативата България ще продължи да работи за синхронизиране на проектите по „Три морета“ с политиките на ЕС.

„Регионалната инициатива „Три морета“ допринася за преодоляването на съществуващите инфраструктурни различия и способства за интеграцията на 12-те европейски държави от региона със Западна Европа, което прави целия Европейски съюз по-силен“, посочи Румен Радев.

Президентът покани представител на ЕК на най-високо ниво да участва в предстоящата среща на върха в София.

Цветан Кюланов посочи възможностите за сътрудничество, визирайки синхронизирането на проекти в рамките на инициативата с приоритетите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС .

Ползите за България от „Три морета“

Благодарение на участието си в инициативата „Три морета“ България ще успее да постигне по-голяма сигурност на доставките на газ.

В момента основният източник на газ за България е Русия. Големият потенциал, който тази инициатива иска да развие това са доставки на газ от Източното Средиземноморие – Кипър, Израел, Египет. Другото, което е важно за разнообразяване на доставките това са инвестиции в терминали за втечнен газ.

Все още е рано да се каже колко ще струва на България участието в инициативата. По първоначални данни става въпрос за бюджет между 8 и 10 милиарда евро, като сериозен донор са САЩ.

Инициативата не е само енергийна, а комплексна инициатива за регионално развитие. Тя включва транспортни и телекомуникационни проекти като основната цел е развитие на връзките Север- Юг в рамките на Източна Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук