F-16 блок 70

България е превела първата вноска за вторите осем изтребителя F-16. Това потвърдиха от Министерството на отбраната за БТА. Днес беше крайният срок за първото плащане, определено от американска страна.

Миналата седмица служебният кабинет прие постановление, с което се одобряват допълнителни разходи по бюджета на МО за тази година в размер на 31 110 457 лв. за заплащане на първата вноска за придобиване на осем нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските военновъздушни сили, както и за придобиване на многофункционална система за разпределение на информация – съвместна тактическа радиосистема и свързана с нея поддръжка и оборудване.

На 25 ноември със 151 гласа „за“, 42 – „против“ и осем „въздържал се“ парламентът одобри придобиването на вторите осем самолета. В началото на декември стана известно, че е започнало сглобяването на първия български изтребител F-16. Вижте повече.

В понеделник президентът Румен Радев проведе среща с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, производител на изтребителите F-16. Държавинят глава изрази очакване започналото производство и доставката на изтребителите F-16 да бъдат реализирани в срок, за да може страната ни да съхранява и развива собствени способности за охраната на въздушното ни пространство.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук