Владимир Путин
На снимката: Владимир Путин

Русия е изправена пред „критичен недостиг“ на артилерийски снаряди и в резултат на това способността на Москва да провежда сухопътни операции в Украйна „бързо намалява“, заяви началникът на британските въоръжени сили, предаде „The Guardian“. 

Адмирал сър Тони Радакин е началник на щаба на отбраната. В сряда той заяви пред аудитория в Кралския институт на обединените служби, че Кремъл е планирал да подчини Украйна само за кратък период от време, а вместо това се е оказал въвлечен в конфликт, продължаващ близо 10 месеца.

„Така че,

позволете ми да кажа на Путин

тази вечер това, което собствените му генерали и министри вероятно се страхуват да кажат“, каза военният шеф. „Русия е изправена пред критичен недостиг на артилерийски боеприпаси. Това означава, че способността им да провеждат успешни настъпателни сухопътни операции бързо намалява“.

„Няма никаква тайна защо това е така. Путин планираше 30-дневна война, но руските оръдия стрелят вече почти 300 дни.

Шкафът е празен.

Морално, концептуално и физически силите на Путин са на изчерпване“, посочва още той.

По-рано този месец Михайло Подоляк, старши съветник на украинския президент, заяви, че според него Русия разполага само с достатъчно крилати ракети за още „два или три“ масирани удара срещу Украйна. Първата партида ирански безпилотни самолети почти се е изчерпала, каза още той.

Според оценките на Украйна, Русия е започнала войната с 900 ракети „Искандер“. В края на ноември е останала със 119, след като е използвала 829 и е произвела 48 въпреки икономическите санкции. Експертите, които изследват фрагменти от крилати ракети Kh-101, които кацнаха в Киев, стигнаха до заключението, че някои от тях са произведени от лятото насам, отбелязва „The Guardian“.

Въпреки това Русия продължава да атакува инфраструктурата на Украйна. Руските атаки прекъсват електрозахранването на милиони хора или ги принуждава да разпределят енергията.

Миналата седмица президентът на страната Володимир Зеленски заяви, че половината от енергийната мрежа е разрушена от последователните вълни от ракетни атаки. Атаките започнаха на 10 октомври и доведоха мрежата до крайния ѝ предел.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук