жилище, имот

Цикълът на покачване на лихвите по ипотечните кредити в Европа продължава: през март 2023 г. Украйна традиционно е сред лидерите по размер на лихвите, следвана от Молдова, Унгария, Полша, Румъния и Русия. Въпреки това някои от лидерите в тази класация са успели да намалят лихвите по жилищните кредити от началото на годината, става ясно от анализ на данни на централните банки от региона.

Средният лихвен процент по ипотечните кредити в Украйна достигна 13,4% през март, което е най-високата стойност от 2019 г. насам. На второ място се нарежда Молдова, където цената на ипотечния кредит е 12,03%. Следват Унгария със ставка от 10,52% и Полша с 8,9%. Последните три държави, макар да остават сред лидерите по цена на ипотечните кредити, средната лихва в тях е намаляла за 1-2 месеца.

Челната шестица на „най-скъпите“ държави се допълва от Румъния и Русия. В тези държави лихвените проценти са съответно 8,4% и 8,18% на годишна база. Лихви по ипотечните кредити в диапазона 6-8% през март се предлагаха в Северна Македония, Черна гора, Румъния, Чехия и Сърбия. Ипотечни лихви от 4,5-5,9% бяха установени в Литва, Дания, Латвия, Естония, Великобритания, Словения, Кипър и Албания.

Едни от най-ниските лихвени проценти по жилищни кредити през март бяха в Швейцария, Хърватия, България и Франция – в диапазона 2,4 – 2,9%. А най-евтиният ипотечен кредит в Европа можеше да се вземе в Малта – 2,4%. В края на миналото лято обаче най-евтините жилищни кредити струваха 1,36% (в Люксембург), през декември – 2,1% (във Франция), а през март 2023 г. – 2,3% (също във Франция).

В преобладаващата част от държавите в региона обаче средните лихвени проценти все още са на многогодишни, а понякога и на исторически върхове. Така например Германия, Швеция, Ирландия, Люксембург, Финландия, Словения, Нидерландия и Австрия са достигнали стойностите си от 2008-2009 г. Лихвите по жилищните кредити в Литва, Латвия, Естония, Швейцария и Румъния са достигнали стойностите си от 2010-2011 г.

Лихвените проценти се върнаха на нивата от 2012-2014 г. в Сърбия, Обединеното кралство, Белгия, Португалия, Италия, Испания, Чешката република, Дания, Норвегия, Кипър и Франция. Лихвите по ипотечните кредити се повишиха до нивата от 2015 г. в Северна Македония, Словакия, Черна гора и Ирландия.

Най-много от началото на годината лихвените проценти са се повишили в Украйна, Русия и Кипър – съответно с 3,9, 1,53 и 1,4 процентни пункта. Обратно, процентите в България, Малта, Полша и Молдова намаляха с 0,02-0,7 процентни пункта.

Източник: БГНЕС

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук