Еврокомисията очаква всички мерки за цифров пазар в ЕС да бъдат приети по време на ротационните председателства на Естония, България и Австрия, заяви председателят Жан-Клод Юнкер.

Проектът се очаква да донесе нови 2,4 милиона работни места в Съюза и над 400 милиарда евро икономически ръст годишно.

Целият състав на ЕК е на посещение в Талин за подготовка на предстоящите заседания на Съвета под Естонското председателство от 1 юли. Естонският министър-председател Юрий Ратас обобщи четирите приоритета за договарянето на законодателни реформи между 28-те правителства на Евросъюза идните шест месеца.

Първият е отворена и иновативна европейска икономика, вторият е сигурността на Европа, третият, разбира се, е дигитална Европа със свободно движение на данни. Четвъртият приоритет е приобщаваща и устойчива Европа.

Според председатяля на Еврокомисията обаче поредността на основните цели е различна.

Той подчерта колко важно за неговия екип е изграждането на цифровия единен пазар:

Лансирахме 35 законодателни предложения от ноември 2014 година насам и се радвам, че Естония си постави за цел по всички тях да се постигне споразумение до края на следващата година при Българското и Австрийското ротационно председателство. Плановете са за високоскоростен интернет за цялата европейска територия и 5G мрежи от ново поколение във всеки голям град до 2020 година.

Юнкер пожела естонците да направят пробив и в спорния текст за нова система за прием на бежанци и подчерта, че реформата за общата европейска система за убежище се бави твърде много. Председателят на Комисията очаква тя да стане реалност до края на годината, а още и бъдат одобрени новите системи за контрол на документите на влизащите и излизащите европейски и чужди граждани по външните граници на Съюза.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук