Сериалът „Викинги”, вдъхновен от историята на великия викинг Рагнар Лодброк, се превърна в истински хит, не само заради майсторското изпълнение, но и заради акуратността на фактите.

Всъщност за викингите всички сме чували, но малко знаем. Смелите скандинавци нахлуват и се заселват край бреговете в Британските острови през IX век.

Ето 10 неща, които със сигурност не знаете за викингите:

  1. Викингите не са носили шлемове с рога!

Забравете всички костюми на викинги, които сте гледали по телевизията.

Разбира се, страшните северняци може би са имали шапки, но дали върху тях е имало рога? Всъщност единственият автентичен шлем, открит при разкопките е без рога .

ВикингиВикинги

 

 

 

 

 

 

Художниците започнали тенденцията да ги изобразяват по този начин още през 19 век, вероятно вдъхновени от описанията на древните гърци и римляни.

Много преди да се появят викингите, германските и скандинавските свещеници са носили шлемове с рога, по време на някои церемонии.

  1. Викингите били известни със своята невероятна хигиенаВикинги

Между лодките, гребането и обезглавяването, викингите сигурно са смърдяли чак до Валхала, нали? Точно обратното. При разкопки са открити пинсети, бръсначи, гребени и уреди за почистване на ушите, направени от кости и рога на животни. Великите войни са се къпели поне веднъж седмично – много по-често от останалите европейци – и са се наслаждавали на релакс в естествени горещи извори.

  1. Викингите използвали уникална течност, за да запалят огънВикинги

Маняците на тема чистота не се страхували да използват човешките отпадъчни продукти. Събирали дървесни гъби и ги варили в продължение на дни в урина, докато не се получи еднородна, гъста смес. Натриевият нитрат, който се намира в урината, позволява на материала да тлее, вместо да гори. Така, викингите можели да пренасят огъня, където си пожелаят.

  1. Викингите погребвали мъртвите в лодкиВикинги

Никой не може да отрече, че викингите не са обичали лодките си – толкова много, че за тях било огромна чест да бъдат погребани в плавателните съдове. В скандинавската религия се вярвало, че войните живеели славен живот след смъртта. Считало се плавателните съдове, които им служили добре в живота, ще им помогнат да стигнат до крайната си дестинация. Често, около мъртвеца се слагали скъпоценности, оръжия и дори роби.

  1. Викингите активно търгували с роби

Много от викингите забогатели от трафика на хора. Докато щурмували англосаксонските, келтските и славянските селища, хващали млади мъже и жени. Робите се продавали в Европа и Близкия изток.

  1. Жените викинги имали някои основни праваВикинг

Момичетата се омъжвали още на 12 години. Те трябвало да се грижат за домакинството, докато съпрузите им се отдавали на приключения. Все пак, те имали доста по-голяма свобода от жените в другите държави по това време. Ако не са роби, жените викинги можели да наследяват имущество, да се развеждат или да възстановяват зестрата си.

  1. Викингите прекарвали голяма част от времето си в градинарствоВикинги

Това може да ви разочарова, но през по-голяма част от времето си държали коса, а не меч. Вярно е, че някои от тях били коварни пирати, които слизали от лодките си, само за да опожарят някое село, но голяма част от тях отглеждали ръж, ечемик, овес. Гледали са и добитък – кози, прасета, овце – в малки ферми, които обикновено давали достатъчно храна, за да изхранят семейството.

  1. Викингите карали ски

Викингите изобретили примитивни ски още преди 6 000 години, въпреки че се предполага, че древните руснаци са ги измислили много по-рано. Те гледали на ските като на ефективен начин да се придвижиш, използвали ги и за забавление. Дори имали Бог на ските – Улър.

  1. Викингите предпочитали да са русиВикинги

За да се съобразят с идеалите за красота в своята култура, блондините използвали сапун със съдържание на луга, за да избелят косата си. В някои региони избелвали и брадите си. Вероятно този  подход ги е избавил от една напаст – въшките.

  1. Викингите никога не са били част от обединена групаВикинги

Самите викинги никога не са се наричали викинги. Всъщност, терминът се отнася до всички скандинавци, които взимали участие в международни експедиции. По тяхно време, земята, върху която днес се простират Дания, Норвегия и Швеция, е била съвкупност от племена, ръководени от вождове и често се биели помежду си, когато не били заети да изпепеляват чужди селища.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук