Ивар Безкостни

Ивар Безкостни бил един от най-великите водачи на викингите и легендарен командир на Великата езическа армия. Той бил най-големият от синовете на най-известния викинг на всички времена – Рагнар Лодброк.

Ивар Безкостни

Въпреки, че Ивар бил известен като безмилостен войн, в историческите сведения е описан като „най-разумния от децата на Рагнар”. Иван Безкостни бил неустрашим войн.

ОТ КЪДЕ ИДВА „БЕЗКОСТНИ”?

Има няколко теории за възникването на името „Безкостни”. Някои историци твърдят, че Ивар бил наречен така, защото бил импотентен. Макар тази теория да звучи малко пресилено, фактът, че Ивар никога не се оженил и не е имал деца, отчасти я осмисля.

Друга теория за прякора предполага, че Ивар бил брилянтен боец с големи физически способности – историците го определят като змия, бил изключително подвижен, сякаш нямал кости.

Ивар Безкостни

Някои предполагат, че тежката участ на Ивар била плод на магия, предсказана от майка му – втората съпруга на Рагнар Лодброк – принцеса Аслънг.

Тя предупредила Рагнар да изчака три дни преди да „консумират брака си”, защото Боговете не били предразположени в този момент и детето им щяло да бъде прокълнато. Рагнар игнорирал предупрежденията й и Ивар се родил с крака от хрущяли, а не от кости.

Ивар Безкостни

ИВАР БЕЗКОСТНИ И ЛАГЕРТА

Няма официален исторически източник, който да потвърждава враждата между Лагерта и Аслънг, майката на Ивар.

Ивар Безкостни

Ако сте фенове на сериала на „Хистори ченъл” – „Викинги” то със сигурност се чудите дали Ивар наистина убива Лагерта и отговорът е „не”.

ИВАР БЕЗКОСТНИ И ФЛОКИ

В телевизионния сериал Ивар и Флоки стават добри приятели, но в действителност те може би никога не са се срещали. А дори и да са, вероятно не са имали такива взаимоотношения. Между двамата има поне 30-годишна разлика – Ивар е роден през 794г., а Флоки – 830г.

Ивар Безкостни

По същата причина, вероятно Ивар никога не е се срещал с Роло (в сериала „Викинги” Роло е брат на Рагнар Лодброк – бащата на Ивар.), защото според историческите сведения Роло е роден през 860г., а Ивар е умрял през 870г.

Роло

ПРЕВЗЕМАНЕТО НА НОРТУМБИРИЯ И ОТМЪЩЕНИЕТО ЗА СМЪРТТА НА РАГНАР ЛОДБРОК

След като велия викинг Рагнар Лодброк бил заловен и убит от крал Ела, Бьорн Железният атакувал кралство Нортумбрия заедно с братята си, за да отмъстят за баща си.

Ивар Безкостни не участвал в тези първоначални нападения и казвал, че предполагал как ще приключи животът на баща му.

Ивар Безкостни

Вместо това, Ивар поискал от крал Ела мирно споразумение и парче земя. Владетелят помислил, че викингът е глупак и се съгласил да удовлетвори молбата му.

Скандинавците вдигнали крепост в град Йорк. Ивар бил не само мъдър, но и щедър лидер и скоро успял да наеме много местни английски войници, отслабвайки по този начин крал Ела.

Ивар Безкостни

Когато другите синове на Рагнар Лодброк, водени от Бьорн Железния, атакуваха кралство Нортумбрия за втори път, Ивар се присъединил към тях и така заедно успели да завладеят царството и да заловят крал Ела.

Ивар Безкостни

Ивар предложил кралят да бъде убит по особено жесток начин, чрез т.нар. похват „кръвен орел”.

Ивар Безкостни

В сериала „Викинги” също може да видите какво представлява кръвният орел – ребрата на човека се чупят и се разтварят (през гърба) като криле и през тях се издърпват белите му дробове. За капак, раните се поръсват със сол.

Според други исторически източници, Ивар Безкостни прекосил Северно море и нахлул в Източна Англия, заедно с двамата си братя Халфдан Рагнарсон (Ragnarsson – синът на Рагнар – бел. ред.) и Убе.

Ивар Безкостни

Англичаните не се противопоставили на викингите и поискали мир, дори им дали коне.

Ивар Безкостни и Великата езическа армия се отправили на север още през следващата година и превзели град Йорк. По това време, кралство Нортумбрия било раздирано от гражданска война, тъй като Осберт окупирал трона.

Ивар Безкостни

Изправени пред общ враг (викингите), крал Ела и Осберг заровили томахавките и обединили усилия и се опитали да преминат крепостните стени на Йорк. Викингите, които ги чакали от другата страна обаче избили всички, дръзнали да преминат.

ВЪЗХОДЪТ НА ВЕЛИКАТА ЕЗИЧЕСКА АРМИЯ

Ивар и хората му продължили завоеванията си, превземайки кралство Мерсия. Великата езическа армия успяла да превземе и Нотингам, където викингите прекарали зимата.

Ивар Безкостни

Крал Бъргърд от Мерсия помолил другите крале в Англия за помощ срещу „бруталните езичници”.

Силите на Уесекс и на Мерсия се обединили срещу нападението към Нотингам.

Ивар Безкостни се бил безстрашно и за пореден път се доказал като мъдър военачалник. След като видял, че до голяма степен, силите му били превъзхождани, той поискал мир и успял, обещавайки, че ще завърне в Йорк.

Ивар Безкостни

Ивар Безкостни записал още много военни победи, които го превърнали в един от най-великите викинги в цялата история на Скандинавия.

СМЪРТТА НА ИВАР

Според някои исторически сведения, Ивар починал внезапно през 873г. През XIX век се появили теории, че бил болен от и това може би била причината, поради която той бил наречен „безкостни”.

Все още не е известно къде точно е погребан Ивар.

Вижте още 10 неща за викингите, които със сигурност не знаете – ТУК.

В този материал говорихме за великия Рагнар Лодброк. Вижте неговата история ТУК.

За съпругата му Лагерта може да прочетете ТУК

Бьорн Железният – братът на Ивар – също е бил забележителен. Неговата история може да прочетете ТУК.

Най-шантавият персонаж в сериала „Викинги“ е Флоки. Прочетете истинската му история – ТУК

Знаете ли кой е бащата на Норвегия? Вижте ТУК.

Безжичната мрежа Bluethooth произлиза от крал на викингите. Може да разберете повече ТУК.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук