Теодора Генчовска и Буяр Османи

България и Република Северна Македония подписаха днес в София двустранния протокол, който е част от преговорната рамка за еврочленство на югозападната ни съседка. Той беше подписан в МВнР от външните министри на двете страни Теодора Генчовска и Буяр Османи, ден след като парламентът на Северна Македония прие така нареченото френско предложение. 

Документът ще бъде част от преговорната рамка на Скопие за еврочленство и съдържа мерки за учебните програми по история, говора на омразата и културата.

„В днешната среща, изключително полезна, беше отчетен прогресът във всички секторни групи, които са 5 на брой. Това, което трябва да се направи оттук насетне е на база на постигнатите споразумения, договорености, е вече те да бъдат претворени на практика, което е изключително сериозен ангажимент и на двете държави. Станахте свидетели днес на подписването на втория протокол между Република България и Република Северна Македония. Експертите от МВнР остават в готовност да продължат взаимодействието на ниво работни групи с колегите от МВнР на РСМ. България е държавата, която най-силно подкрепя евроинтеграцията на РСМ и Албания. Пожелаваме им успех по пътя, по който отдавна искат да поемат“, заяви Генчовска след подписването.

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи наблегна, че от 17 юли отношенията между двете държави минават на ново равнище.

„За нас е историческа възможност, че след 17 години кандидатски статут, Република Северна Македония може да започне преговорите с ЕС още от утре и да стартира последната фаза от нашето присъединяване към ЕС“, каза от своя страна Османи.

Външният министър на Северна Македония подчерта още, че много разчита на българската подкрепа по евроинтеграционния път на страната му.

„Очакваме подкрепа от страна на България, защото това е в интерес, освен на гражданите на Северна Македония, така и България има интерес към присъединяването на Западните Балкани.“, каза той.

Нямаше преводач на изявленията на двамата външни министри.

Съдържанието на този протокол няма да бъде разпространено днес – това се очаква да стане идните дни, вероятно след утрешното заседание на постоянните представители в ЕС в Брюксел.

Докато двете делегации разговаряха в сградата на Външно министерство, представители на ВМРО, водени от двама от съпредседателите Ангел Джамбазки и Александър Сиди, се събраха на протест пред входа на ведомството. Двамата разпънаха голям транспарант с надпис „Не предавай Македония“.

Припомняме, че това е вторият протокол, подписан между двете страни. Първият протокол от първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия между България и Северна Македония е подписан на 10 юни 2019 г. в София. Оттогава досега комисията не е имала заседания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук