Самолет Кавала

Товарен самолет се разби късно снощи близо до град Кавала в Северна Гърция, съобщава БТА. Според телевизия ЕРТ самолетът е „Антонов Ан-12“, собственост е на украинска компания и е летял от Сърбия за Йордания.

Според Управлението за гражданска авиация пилотът успял да предупреди властите за проблем в един от двигателите на самолета и му е бил даден избор да кацне на летището в Солун или в Кавала. Той избрал по-близкото до него летище в Кавала, за да извърши аварийно кацане. Почти веднага след това връзката прекъснала. Самолетът се разбил на около 40 км западно от летището.

При самолетната катастрофа в Северна Гърция няма оцелели. Загинали са всичките осем членове на екипажа, потвърдиха от украинската авиокомпания „Меридиан карго“ – собственик на машината. На място пристигнаха украински дипломати, за да се информират за гибелта на екипажа.

Самолетът излита от Белград, като по данни на сръбските власти на борда е имало оръжия и мини за Бангладеш.

Видеозапис, качен на сайта ertnews.gr, показва самолета в пламъци да се снижава бързо, след което пада на земята и се вижда експлозия.

Като предпазна мярка заради силната миризма, която се носи от мястото на катастрофата, координационен комитет, съставен от служители на общината, полицията и пожарната, призова жителите на двете населени места, които са най-близо до мястото на катастрофата, да държат прозорците си затворени.

Специален екип от специалисти за ядрено-биологична защита пристигна на мястото на катастрофата в Северна Гърция.

До останките от машината има бяло вещество от неизвестен произход, което изследват специалистите. Районът е блокиран от полиция.

Двама от пожарникарите, пристигнали първи на мястото на инцидента, са с дихателни проблеми.

Властите блокираха и не допускат никой да се приближи до останките на самолета. Всички, които работят в момента са облечени със специални екипи срещу радиация.

Мястото на катастрофата се обследва с дрон.

Прекъснато е електрозахранването и водоснабдяването в района. Жителите на близкото село Палеохори са затворени в домовете си. Екип от военни лекари е в готовност за спешна реакция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук