Борисов Брюксел
На снимката: Министър-председателят Бойко Борисов и германския канцлер Ангела Меркел

България не е сред 14-те държави, с които канцлерката на Германия Ангела Меркел е постигнала споразумение за бъдещо връщане на мигранти от германската граница, ако първата им регистрация е в Гърция или Италия. Световните агенции съобщиха за писмо, с което Меркел е информирала коалиционните си партньори, че е осигурила споразумения с 14 страни за бързото връщане на мигранти. България не фигурира в списъка на тези държави.

Според съобщенията страните, които са постигнали договореност с Берлин, са Унгария, Полша, Чехия, Белгия, Дания, Естония, Франция, Финландия, Литва, Латвия, Люксембург, Холандия, Португалия и Швеция.

Междувременно Полша, Унгария и Чехия силно замъглиха картината, като отрекоха да са давали съгласие или сключвали споразумение с Германия за връщане на мигранти.

Лидерите на баварския Християнсоциален съюз ще решат днес дали да приемат споразумението за миграцията, постигнато по време на срещата на европейските лидери тази седмица. То предвижда подялба на бежанци на доброволна основа и създаване на контролирани центрове в Европейския съюз, където да се обработват исканията за убежище.

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер одобри действията на Ангела Меркел, но добави, че ще продължи да ѝ оказва натиск, за да получи повече информация за подробности около документа.

„Ройтерс“ подчертава, че след последните споразумения повечето анализатори очакват Меркел да оцелее на кормилото на властта въпреки противоречията с Християнсоциалния съюз, но това вероятно няма да е последният случай, при който баварската партия се опитва да се разграничи от Ангела Меркел.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!