Кирил Петков
На снимката: Кирил Петков

България осъди руските действия в Донецк и Луганск. Позицията на страната ни бе обявена на страницата на Министерски съвет и тази на МВнР, както и личните профили на премиерът Кирил Петков и външният ни министър Теодора Генчовска.

Във връзка с отправения от Държавната дума на Руската федерация призив за признаване на отцепилите се региони Луганск и Донецк и получената по този повод от украинското посолство в София вербална нота, МВнР заявява:

– Република България неизменно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително в нейните териториални води;

– Подкрепя европейската перспектива на Украйна;

– Не признава и осъжда незаконното анексиране на Крим.

„Република България осъжда агресивните действия на Руската федерация, водещи до безпрецедентно ескалиране на военното напрежение в Европа до нивата от времето на Студената война и призовава за деескалация. Действия по признаване на независимостта на т.нар. „Луганска Народна Република“ и „Донецка Народна Република“ са абсолютно неприемливи и са равнозначни на денонсиране на Минските споразумения. Те не допринасят за мирното урегулиране на кризата, напротив – ще повишат още повече опасността от военна ескалация“, пишат от външното ни министерство.

В личния си профил „Туитър“ външният ни министър Теодора Генчовска написа:

„Признаването на сепаратистките райони Луганск и Донецк е крещящо нарушение на международното право и подкопава европейската сигурност.“

Министерски съвет също излезе с позиция.

„Продължаваме да подкрепяме териториалната цялост на Украйна, в нейните международно признати граници. Международното право трябва да бъде спазвано. Ние, европейците, ще продължим да говорим в един глас в негова защита“, пише на страницата на МС.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук