България си взе последно сбогом с големия ни музикант Милчо Левиев. Той почина на 81 години в гръцкия град Солун след тежко заболяване.

Левиев е композитор, пианист, работил дълги години в САЩ, където е свирил са най-добрите в света. Той остава в историята като най-продавания български композитор в света. Има две номинации за „Грами”. Носител на орден „Стара планина”, той има десетки награди от фестивали по цял свят.

Десетки дойдоха в зала „България”, за да се поклонят пред паметта на легендарния джазмен.

Президентът на България в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов каза, че с Левиев го свързва дългогодишно приятелство, както и фактът че и двамата са от Пловдив.

„България тепърва ще осъзнава какво е загубила, защото Милчо Левиев е от не многото български творци, който можеше да каже, аз съм пловдивчанин и филебелия, аз съм българин и космополит. Милчо беше освен всичко друго и невероятен ерудит с невероятно чувство за хумор“, заяви Петър Стоянов.

Сред събралите си да отдадат почит към големия музикант бяха Васил Петров, Иван Лечев, Стоян Янкулов-Стунджи, Теодосий Спасов и други известни български музиканти.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!