Ли Къцян, Бойко Борисов, търговията

България ще създаде общ център за обучение и образование на китайския бизнес как се работи в ЕС и какви са европейските правила. Това обявиха премиерът на България Бойко Борисов и министър-председателят на Народна Република Китай Ли Къцян по време на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“.

Този център ще помага навлизането на китайски фирми, участието им в търгове и процедури в ЕС, за да не се стига до наказателни процедури и провалени сделки, обясни българският министър-председател.

Китайският премиер каза, че държавата им има готовност да финансира изграждането на този център за глобално сътрудничество, който ще привлече повече китайци да инвестират в страните от Централна и Източна Европа.

„Искам да помоля премиера Борисов да поеме водещата роля и да види как може да се създаде такъв център. Също така ще помолим наши учени и експерти да участват в такъв център. Приветстваме участието на експерти от 16-те държави. С участието на всички нашето сътрудничество ще се основава на внимателен анализ, на научни изследвания“, обясни Ли Къцян.

Той обяви още, че ще бъдат намалени и митата за внос на китайския пазар и, че светът се нуждае от приобщаващо развитие, което е възможно само ако то не изключва другите страни.

„Отварянето на пазара е съществено за развитието на Китай и затова ние ще продължим с развитието в тази посока, ще се постараем да променим функцията на правителството, за да отговаря по-добре на пазарните условия. Трябва да се придържаме към правилата на пазара, за подобряване на взаимоотношенията на двете страни. По всякакъв начин ще помагаме за възползването от възможностите и условията за растеж, които имаме. Насърчаваме по всякакъв начин глобалната свободна търговия, за да има устойчива търговия и растеж, които ще помагат за по-благодатно развитие на нашето сътрудничество. Вярвам, че сътрудничеството ни ще бъде пример за мотивация за развитието в ЕС и подобряването и развитието на взаимоотношенията между Китай и ЕС, което ще подпомогне за допълнителното развитие и в глобален мащаб“, заяви още китайският премиер.

От своя страна Борисов каза, че България високо цени отношенията си с Китайската народна република. По думите му отношенията между България и Китай се основават на традиционно приятелство, взаимно уважение и желание за разширяване на сътрудничеството и за изпълването му с конкретни практически резултати.

„Такива биха били изграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“, както и рехабилитацията на жп линиите Русе-Варна – проекти, залегнали в платформата за свързаност на ЕС и Китай. Имаме надежди и очаквания за позитивно развитие по тези и други български проекти, които имат значение и за регионалната свързаност като коридорите 8, 4, 10 и вертикалните коридори с Румъния, Украйна, Унгария, Словакия и Чехия. Имаме големи възможности в това отношение“, каза Борисов.

По време на откриването на срещата министър-председателят на Китай Ли Къцян подчерта, че Европа е важна в глобален мащаб за мир и развитие и добави, че когато има по-силно развит съюз другите власти и сили в света ще търсят синергия в по-балансиран свят и ще насърчават по-сериозна демокрация в международните отношения, свободна търговия и икономика.

„В този процес Китай заедно с всички вас ще се съсредоточи върху постигането на резултатите. Ако Европа бъде отслабена това ще бъде лоша новина за Китай, а не обратното. Осъзнаваме, че нашето сътрудничество е в отговор на изискванията на модерното време и ние ще бъдем отворени и ще търсим сътрудничество и да бъдем отворени към страните в инициативата „16+1“, каза още Къцян.

С тези си думи Ли Къцян се опита да успокои мненията в Брюксел, че срещата 16+1 само две седмици преди форума ЕС-Китай и само седем месеца след последната среща 16+1 не е опит за разделяне на Европа.

Министър-председателят Бойко Борисов също увери за същото при откриването на форума.

„Форумът „16+1“, който се провежда днес в София има за цел да укрепи Европа, а не да я раздели. С това послание трябва да успокоим всички в Европа, които смятат, че тези срещи не са полезни.“, каза премиерът

Борисов изтъкна, че бизнес форумът започва с 1500 фирми от всички страни, което е добър знак и свидетелства, че задълбочаване на откритото, прагматичното сътрудничество е приобщаващ просперитет.

„Този приоритет не ни разделя – напротив, дава още повече възможности на тези, които сме по-назад и по-късно сме се присъединили към ЕС, по-бързо да наваксаме изоставането. Да успеем да финансираме и завършим общи проекти за свързаност, по които няма пари по кохезионната политика или не представляват интерес за ЕС към момента“, каза премиерът.

Борисов отчете и успехъа на страната ни по време на председателството на Съюза на ЕС, а именно поставянето на темата за Западните Балкани.

С 24.5% се е увеличила търговията между Китай и България за първите пет месеца на 2018 г. Това е вдъхновяващо развитие и показва огромния потенциал в нашите бизнес взаимоотношения, каза още Къцян по време на откриването срещата.

„Вдъхновени сме от факта, че със сътрудничеството между страните „16+1“ в отношенията между Китай и Централна и Източна Европа сме постигнали голям успех и напредък. Дори на фона на глобалната финансова криза и бавното възстановяване в глобален икономически план. Радваме се на тласъка на бързото развитие на бизнес взаимоотношенията и по-високата скорост на развитие, отколкото в сътрудничеството ни с някой други страни“, заяви Къцян.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук