Българин е задържан на летището в Лос Анджелис за организирането на финансова пирамида и продажба на фалшивата криптовалута – OneCoin, съобщи федералният прокурор на Манхатън, цитиран от технологичния сайт The Verge. Задържането е станало в сряда (6 март), a арестуваният е Константин Игнатов, брат на укриващата се от закона Ружа Игнатова, създател на измамната схема. Повдигнато му е обвинение за пране на пари и участие в организирана престъпна мрежа, а според полицията в  Манхатън, щетите се измерват с милиарди долари.

Ружа Игнатова, създателката на пирамидата One Coin

One Coin не е действителна криптовалута, а финансова пирамида, пише изданието. Създадена е в България през 2014 и действа  до сега, категорична е полицията в САЩ. Още от самото начало, идеята е била за прихващане на част от средствата на потребителите, се казва в обвинителния акт, публикуван днес. След превода възстановяване на сумите е практически невъзможно.

Създателите са предлагали бонуси на потребители, за да привличат и други, което е позволило разрастване на измамната схема до около 3 млн. членове по целия свят. В капана са попаднали инвеститори от Китай, Съединените щати и Европа. OneCoin не имала класическата  за криптовалута архитектура, която се споделен и  непробиваем регистър на трансакциите.

Според прокурора на Манхатън, Дежефри Бърман, ръководителите на схемата са създали многомилиардна компания, „основана на лъжи и измама“. За времето между 2014 и 2016 г. OneCoin е реализира приходи от 3,7 милиарда долара (около 3,353 милиарда евро), работейки на принципа „вземи и бягай“. Значителна част от парите е са изпрани през финансови институции в поне 21 страни.

„Обвиняемите изпълниха с нов смисъл това, което разбирахме под финансова пирамида„,  се казва в изявление на окръжния прокурор на щата Ню Йорк, Сайръс Ванс. Фирмата е създадена в София от 33-годишната Ружа Игнатова, която има германски паспорт. През 2015, Игнатова придобива за общо 9 млн. евро, чрез дубайски компании две знакови сгради в центъра на София – ресторант „Крим“ и къщата на някогашния кмет Димитър Моллов срещу Народното събрание.

В началото на миналата година в съвместна операция на българските власти с германските им колеги беше разбита международна група за пране на пари, използвала OneCoin за разплащане. По време на разследването е установено, че регистрирано в Обединените арабски емирства дружество действа на 4 континента чрез стотици свързани с него фирми. То въвежда разплащания с OneCoin, но тази криптовалута е забранена в Германия.

След бягството и укриването на Игнатова контролът поема нейният брат Константин. В края на февруари той пристига в Съединените щати, за да се срещне с посредници за промоцията на OneCoin. Накрая е арестуван в Лос Анджелис на 6 март. Ще бъде изправен пред федерален съдия в Манхатън, на още неопределена дата. Освен Ружа и Константин Игнатови по случая е обвинен и американски адвокат, заподозрян, че е участвал в изпирането на 400 милиона долара от OneCoin.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!