Ситуацията в наводнените от руснаците територии още е тежка. Снимка: БТА

„След взривяването на Каховската ВЕЦ най-критична е ситуацията в окупираната украинска територия. Тежка е ситуацията в Нова Каховка, където живеят българи и са под окупация. След бедствието нямаме връзка с тях“. Това сподели за БГ Свят на БТА българинът Юрий Паличев от Херсон – член на управителния съвет на българското дружество в Херсонска област „Хан Кубрат“.

Юрий Паличев от Херсон. Снимка: БТА

Той разказа, че от Херсон и неокупираните територии всички са евакуирани и са в безопасност. До момента всички негови близки и познати българи са живи, няма жертви.

Получих информация, че в едно от окупираните украински села – Саги, близо до град Олешки, нивото на водата е към 4 метра. Хората са на покривите на къщите. Няма как да им се помогне, обмислян е вариант да ги спасят с лодки, но има опасност руснаците да стрелят по тях“, допълни още Юрий Паличев.

Заедно със семейството си той успява да се  евакуира от Херсон. В момента се намират в бесарабското българско село Заря, Белгородднестровски район.

„Много наши българи от Болградски район ми се обаждат и предлагат помощ за настаняване на пострадалите. Обаче едва ли хората ще тръгнат за повече време. След няколко дни водата ще спадне и те чакат да се върнат в къщите, за да ги оправят след наводнението“, каза Юрий Паличев.

По негови данни най-много българи живеят в Херсон и Нова Каховка. Обединени са в българското дружество „Хан Кубрат“.

„Дълги години бях председател на дружеството, организирахме много български събития. След това за председател бе избран Петър Чумаков. Имахме много набелязани планове, един от тях е откриването на български център, обаче войната попречи на всичко“, каза Паличев.

Българската общност в Херсонска област наброява близо 1100 души, според последното преброяване в Украйна  от 2001 г. Първите няколко български семейства в Херсон се заселват през 1785 г., за което свидетелстват материали от „Историята на заселването на Херсонска област в края на 18 началото на 19 век“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук