георги фешев
Георги Фешев

Георги Фешев ще се кандидатира за градски съветник в Тампа (САЩ). Българинът ще се бори за място в район 3 срещу действащия съветник Лин Хъртак, бившия щатски сенатор Джанет Круз и други.

Фешев е роден в Бургас, печели зелена карта и през 2001 година заминава Флорида.

Завършил механотехникума в морския град, почти веднага започва свой бизнес с автомобили, после консултира фирми за внос и износ. Един инцидент зад Океана, докато вечеря в дома си с дъщеря си, през юни 2019 година преобръща живота му.

Някой изстрелва три куршума

с пистолет по дома му на „10-то авеню“ в Ибор сити – предградие на Тампа. Единият оцелил кола отвън, но друг от тях попаднал в тила му.

В болницата лекарите спасяват живота му, но остатъкът от куршума още е в черепната кост. Казали му казали, че е оцелял по чудо.

„Казаха, че някой ме преследва, ти си преследваният“. Те започват да го наричат Преследваният. Сега прякорът му е записан наравно с името му в изборната бюлетина за изборите за общински съветници, съобщава BG VOICE.

Извършителят не е заловен. Георги подозира, че това е негов съсед, с който имали скандали преди.

„Това е проблемът защото започнаха да свикват тук с тези стрелби и някак си няма такова отношение като да се преследва до последно малки и средни нарушения. Виждаме какво става по другите щати.

Хората се страхуват, казва Фешев.

Допълва, че не е дошъл в САЩ да се занимава с политика, но инцидентът преобърнал живота му.

„Някой трябва да стане, да извиси гласа си и да каже, че трябва да спре, не е правилно. Една от точките в моята платформа е т.нар. broken windows програма, която казва, че малките престъпления трябва да се преследват, защото ако това мине ненаказано прераства в по-големи“, казва той.

Въпреки, че градският съвет няма право на законодателна инициатива, той се надява, че ще успее да работи с полицията за разкриването на по-дребните престъпления.

Фешев също смята, че местните данъци и такси трябва да се намалят, за да се стимулира бизнеса и така приходите в бюджета. Докато в тяхната община данъците били по-високи с около 2% пред 2019-2021 г. икономиката им е растяла с около 50% по-малко от съседната община. А хората предпочитали да карат няколко мили повече и да си купуват стоките където данък продажби бил по-нисък.

„От това загуби брутният вътрешен продукт на общината, не ни достигат средства за достъпни жилища, помощи с наемите и други програми“, казва Фешев.

Местните избори във Флорида не са партийни и всеки кандидат се явява индивидуално. 52-годишният Георги Фешев е член на републиканската партия и вярва на безпочвените конспирации за изборни измами през 2020 г. на бившия президент Доналд Тръмп и смята, че правото на аборт на жените трябва да бъде ограничено.

Местните избори в Тампа са на 7 март. При липса на победител с над 50% двамата кандидати с най-много подкрепа отиват на балотаж.

И въпреки, че стрелбата срещу него не е разкрита, Фешев не смята, че все още е преследван, но ако е така, „Не ме е страх. Готов съм. Не бягам от неприятности“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук